Dikson srušio “neosvojivu tvrđavu”

CSKA je posle 17 uzastopnih pobeda na domaćem terenu u Evroligi, poražen od Fenerbahčea sa 79:95 posle produžetka. Pobednički tim je predvodio Dikson sa 25 poena, 6 asistencija i 4 ukradene lopte, pratili su ga Judo sa 17 poena, 11 skokova i 5 blokada, Kalinić sa 13 poena, Nanali sa 11 poena i 4 ukradene lopte i Veseli sa 10 poena. CSKA su predvodili Teodosić sa 21 poenom, 5 skokova i 5 asistencija, ali i 9 izgubljenih lopti i šutem za tri 3/12, Voroncevič sa 15 poena i 5 skokova, Kurbanov sa 12 poena i Džekson sa 11 poena i 6 asistencija.

CSKA je u prvoj četvrtini imao dva cilja: da se uvuče u reket rivala i istera ga iz sopstvenog. Prvi cilj su uspeli da ostvare individualnim kvalitetom spoljne linije, čiji su prodori bili nezaustavljivi, pa je odbrana Fenerbahčea načinila veliki broj faulova. Drugi cilj su ostvarili sa odličnom kolektivnom odbranom, gde je ostvarena dobra komunikacija i saradnja između spoljne i unutrašnje linije. Taktički nadigran Fenerbahče je većinu poena postigao iz šuta za tri poena, pa su u naredni period ušli sa zaostatkom od 23:13.

Sve se okrenulo u prvoj polovini druge četvrtine, Fenerbahče je odigrao energičnije u odbrani i naparavio odličan pritisak na spoljnu liniju CSKA, koja je počela da greši. Dobra igra iz odbrane prenela se i u napad, uz veću prodornost spoljne linije i bolju saradnju sa centarskom linijom, Fenerbahče dolazi do većeg broja poena iz reketa. CSKA je dozvolio izjednačenje od 32:32, ali su u završnici prvog poluvremena pojačali agresivnost u odbrani i poenima iz tranzicije vratili se u prednost, pa se na odomr otišlo sa rezultatom 41:36.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

U prvoj polovini treće četvrtine vođena je otvorena trojkaška bitka koju je dobio CSKA (u prvom poluvremenu pogodili su samo jednu trojku) i uvećao prednost. Kako se približavala završnica ovog perioda fokus igre se prebacivao u rekete. Fenerbahče je poenima sa niskog posta smanjivao prednost CSKA, koji su je gubili greškama i promašajima sa slobodnih bacanja. Trojkom Diksona uz faul i realizovanjem dodatnog slobodnog bacanja turski tim je oborio razliku na 59:58.

Agresivne odbrane, velika borbenost i neizvesnost obeležile su četvrtu četvrtinu. Fenerbahče je spuštao loptu reket tražeći poene preko centarske linije, dok se CSKA oslanjao na individualne pokušaje iz prodora i šuta za tri poena. Kurbanov je u samoj završnici pogodio trojku i odlepio svoj tim, ali je Fenerbahče odgovorio preko Diksona, koji je pogodio pod faulom, iskoristio slobodno bacanje i odveo svoj tim u produžetak. U poslednjem napadu Teodosić je promašio težak šut za tri, pa je regularni deo završen rezultatom 75:75.

CSKA je loše počeo produžetak, svu odgovornost je preuzeo Teodosić, koji je promašio tri uzastopne trojke i izgubio jednu loptu, što je Fenerbahče iskoristi da se brzo odlepi na +9 i psihološki slomi rivala. Ponovo je zablistao Dikson koji je serijom ključnih pogodaka doneo svom timu pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.