Demetris Nikols: Hranimo se energijom naših navijača!

Naš današnji sagovornik je tridesetdvogodišnji američki košarkaš, Demetris Nikols. Nikols je bivši student univerziteta Sirakjuz, a trenutno je član grčkog Panatinaikosa.

euroleague.net

Poslednjih nekoliko sezona igraš zaista sjajno. Šta ti je pomoglo da se probiješ u Evroligi?

Evropsko putešestvije sam počeo u Rusiji, u ekipi CSKA Moskva. Oni su mi dali priliku da se probijem, da “upišem svoje ime na košarkašku kartu Evrope” i zaista mi je to iskustvo igranja u CSKA mnogo značilo.

Iskustvo iz Moskve je zaista bilo posebno, pogotovo jer si osvojio Evroligu u dresu CSKA. Kako si se osećao te magične noći?

Osećao sam se sjajno. Bio je zaista dobar osećaj videti da ti se sav trud isplatio. Imali smo cilj, postigli smo ga i to je bilo nešto posebno.

euroleague.net

Šta možeš da nam kažeš o radu sa dva fantastična trenera u CSKA i PAO? Možeš li malo da nam dočaraš radne navike Itudisa i Paskvala?

Treneri su vrlo slični i vrlo ozbiljni. Imaju mnogo različitih šema za treninge, kao i različite vežbe za nas. Pogotovo kada se dodje na taj neki nivo gde se podrazumeva konstantno pronalaženje novih načina za postizanje ciljeva i uvek moraš da imaš neku novu strategiju ili akciju, neku novu ideju i oni to uvek imaju. Tako da su u tom smislu veoma slični.

PAO ulazi u završni deo sezone. Krucijalne bitke su pred vama. Šta ti očekuješ u narednim nastupima u doigravanjima Evrolige i šampionata Grčke, pogotovo u tim duelima “na krv i nož”?

Mislim da nas očekuju sjajni dueli u oba takmičenja. Što se tiče Grčkog, nikad ranije nisam igrao tamo pa samim tim i ne znam šta tačno očekujem ali sam ubedjen da će biti izuzetno zanimljivo. Što se tiče Evrolige, predstoji nam duel protiv Fenerbahčea, protiv trenera koji je godinama radio ovde, pa samim tim očekujem i sjajnu atmosferu.

Tvoj put u redovima “Zelenih” nije baš išao “kao po loju”. Tvoji minuti su varirali bukvalno od 0-40, šta mislis, zbog čega je to tako?

Moji minuti su prilično varirali, to je tačno, ali trenutno sam u startnoj postavi i to je jednostavno tako, znaš, nekad igraš-nekad sediš na klupi. Uvek sam svojoj ekipi davao ono što im je u tom momentu bilo potrebno, uvek sam davao sve od sebe i pokušavao da što više doprinesem pobedama, kao i da izgledamo što bolje na parketu i naravno, svaki put da pobedimo.


Šta nam možeš reći o atmosferi u OAKA Areni? Da li ti više prija njihov pakao ili tiha Moskva?

Zaista se hranimo energijom naših navijača, ali mislim da se i oni hrane našom. Ne verujem da bismo ovoliko postigli bez njih, bili su naš šesti igrač tokom cele sezone. Uvek su bili tu za nas, čak i onda kada nam nije išlo, tako da sam zaista srećan što imamo tu prednost domaćeg terena, a i prijatnije se osećamo kada igramo kod kuće.

PAO i Fenerbahče imaju svoj evroligaški dvoboj koji će biti prava poslastica za sve ljubitelje košarke. Ko će biti najopasniji po vašu ekipu?

Ne mogu nikoga da izdvojim zaista, ali znam da će biti veoma izazovno igrati protiv njih, kako za igrače tako i za trenere. Očekuje nas izuzetno zanimljiva serija, dule dva fantastična trenera i dve sjajne ekipe, ali pošto igramo u OAKA Areni, mislim da imamo šansu da pokažemo koliko smo dobri.

euroleague.net

Igrao si u NBA ligi, a takodje si bio blizu povratka u nekoliko navrata. Šta te je sprečilo?

Igrao sam dve godine u NBA ligi, ali nisam imao mnogo prostora za igru, pa sam odlučio da odem “preko bare” i zgrabim tu priliku za igru. Ovde sam već osam godina i zaista igram dobro, a i nadam se da ću imati još osam uspešnih godina ovde.

Ide jedno “tehničko” pitanje. Malo si se mučio sa šutem u svojim počecima na koledžu, pogotovo te prve godine. Koje vežbe su ti pomogle da bolje šutiraš?

Zapravo, nisam mnogo igrao tokom prve tri godine, ali sam se zaista mnogo trudio svakog dana. Imao sam trenera za šut, pošto sam perfekcionista, a znao sam da sam dobar, radio sam maksimalno dok nisam došao do odredjenog nivoa, i zaista je lep osećaj kada vidite da se vaš trud isplatio. To vam zaista ulijejednu dozu samopouzdanja.

Tvoja predvidjanja za PAO-Fener? I ko ti je favorit u Grčkoj?

Mislim da smo mi favoriti. Zaista imamo veliku prednost što počinjemo kod kuće, naravno, znam da ćemo igrati i na njihovom parketu, ali mislim da to što imamo prednost domaćeg terena može da donese prevagu i zaista jedva čekam da taj susret počne. Što se tiče Grčkog prvenstva, nikada ranije ovde nisam igrao, pa ne mogu mnogo da komentarišem, ali sam sto posto siguran da nas očekuju neizvesne serije.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.