Darušafaka slavila na vrućem gostovanju u Kaunasu

Žalgiris je poražen od Darušafake na domaćem terenu sa 80:83. U pobedničkom timu najbolji su bili Moerman sa 16 poena, 5 skokova, 4 asistencije i 5 ukradenih lopti, Vilbekin sa 16 i Vonamejker sa 14 poena. U poraženom timu najbolji su bili Jankunas sa 21 poenom i 11 skokova i Vesterman sa 21 poenom, 6 skokova i 6 asistencija, a pratio ih je Motum sa 10 poena i 5 skokova. 

 Agresivne odbrane u prvoj četvrtini izazvale su veliki broj izgubljenih lopti, što je naročito ometalo igru Darušafake čija je napadačka produkcija inače bila slabija. Turski timje nedostatak kvaliteta timske igre nadomeštao kroz individualne pokušaje za tri poena i prodore. To nije bilo dovoljno da se rezultatski izbori sa vrlo brzom i pokretljivompostavom Žalgirirsa,koju je predvodio neuhvatljivi Vesterman. Ovakav način igre omogućavao je litvanskom timu dosta otvorenog prostora za šuteve spolja i laka polaganja iz prodora. Na kraju prve četvrtine imali su prednost od 25:15.

Darušafaka je u drugoj četvrtini odgovorila mnogo boljom odbranom. Podigli su energičnosti i mnogo bolje čitali kretnje rivlala. Ono što tuirski tim nije uspeo je da poboljša igu u napadu. Žalgiris se fokusirao na branjenje unutrašnje igre, što je Darušafaki ostavilo prostora za puno otvorenih šuteva spolja, ali ih oni nisu pogodili. U završnici poluvremena defanzivni pritisak oba tima je opao, pa se otvorio prostor za više poena iz reketa. Žalgiris je na odmor otišao sa prednošću od 35:26.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Darušafaka je odlično branilia pik&rol i uopšte unutrašnju igru Žalgirisa. Litvanski tim je bio prinuđen da traži poene spolja, ali su tri pogođene trojke bile premalo da se zaustavi preokret turskog tima. Šuterski raspoloženi igrači Darušafake kažnjavali su svaki propust u odbrani rivala, a bilo ih je i previše. Veliki broj poena postigli su iz šuta za tri poena,što je uz dodatne poene iz reketa bilo dovoljno za preokret od 56:61.

U poslednjoj četvrtini se vodila velika borba u reketu oba tima. Rivali su tražili sigurne poene ispod obruča i pokušavli da razviju unutrašnju igru, uz manje oslanjanje na šut spolja. U završnici utakmice odbrane se dodatno skupljaju i međusobno testiraju šut za tri poena. Kako nije bilo previše odvažnih, a Darušafaka očuvala prednost iz prethodnog perioda, Žalgiris je morao da traži šansu kroz penal završnicu. Cela utakmica se svela na 10 poslednjih sekundi. Posle uzastopno izgubljenih lopti, Žalgiris je prvo promašio šut, a onda pogodio posle ofanzivnog skoka i smanjio na 80:83 sekund pre kraja. Darušafaka je u poslednjem napadu uspela da izbegne faul i sačuva pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.