Darušafaka ipak u Evroligi naredne sezone?

Po pravilima Evrolige, najviše četiri kluba iz jedne države mogu učestvovati u najelitnijem košarkaškom klupskom takmičenju u Evropi.

Foto: EuroLeague

Podelom karata za narednu takmičarsku godinu, Španija je dobila jedno mesto više u Evroligi nego u tekućoj sezoni. Od ranije je poznato da Real Madrid, Barselona i Baskonija imaju dugogodišnje licence, a najbolje plasiranoj ekipi u Endesa ligi je trebalo biti garantovano četvrto mesto iz ove države, ali kako sada stoje stvari, to neće biti slučaj.

Pobedom Valensije nad Hapoelom u majstorici polufinala Evrokupa večeras, Španija će imati oba predstavnika u finalu s obzirom da je Unikaha još ranije obezbedila plasman tamo. Prema propozicijama Evrolige, niti jedna država ne može imati više od četiri predstavnika u najelitnijem košarkaškom klupskom takmičenju, a pošto šampion Evrokupa ima prednost u odnosu na najbolje plasiranu ekipu u Endesa ligi, najverovatnije će i naredne sezone jedna ekipa da dobije “wild-card” za takmičenje u Evroligi.

Pred početak ove sezone, Darušafaka je dobila specijalnu pozivnicu, a s obzirom na novac koji poseduju i udeo u sponzorstvu Evrolige, neće biti iznenađenje ako ekipa koju sa klupe predvodi David Blat nađe mesto u “eliti” i naredne sezone. Tokom današnjeg dana, Blat je potvrdio da će biti na klupi Darušafake i nakon ove takmičarske godine što možda implicira da i u klubu očekuju pozivnicu za Evroligu.

Foto: Euroleague

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.