CSKA prokockao visoku prednost, ali u završnici sačuvao pobedu

Olimpijakos je poražen od CSKA sa 75:81. U pobedničkom timu najbolji su bili DeKolo sa 23 poena i 9 skokova, Džekson sa 15 poena i 5 asistencija, Hajns sa 13 poena, Teodosić a 10 poena i 5 asistencija i Voroncevič sa 11 poena. U poraženom timu najboli je bio Printezis sa 26 poena i 7 skokova, a pratili su ga Spanulis sa 14 poena, 5 asistencija, ali i 7 izgubljenih lopti i Birč sa 10 poena. Milutinov je postigao samo 3 poena uz 3 skoka.

CSKA je veliki broj poena u napadu u prvoj četvrtini postigao najviše zahvaljujući odličnom šutu za tri poena i protoku lopte. U reketu nisu bili tako sigurni, ali su sa par ofanzivnih skokova uspeli da nadomeste i tu vrstu promašaja. Olimpijakos je igrao raznovrsnije, ali sa znatno slabijim učinkom. Fokusirali su se na ogru iz pik end rola, poene sa niskog posta i iz prodora, uz nešto slabiji šut spolja i veći broj izgubljenih lopti. Odlična igra Printezisa i par nerealizovanih napada CSKA, donela je Pirejcima smanjenje dvocifrenog zaostatka na 21:25.

Prvih 6 minuta druge četvrtine CSKA je odradio odličan posao u odbrani ostavivši Olimpijakos bez postignutog poena. Igrači grčkog tima su im svojim početničkim greškama u tome svesrdno pomogli, a i sudijski kriterijum je više pogodovao ruskom timu. CSKA nije blistao u napadu, ali su asistencije Teodosića “bušile” odbranu rivala i bile dovoljne da se prednost ponovo podigne. Olimpijakos se koliko toliko konsolidovao u napadu u završnici ovoga perioda, ali je CSKA uz dobar ofanzivni skok znao da održi visoku razliku. Na odmor se otišlo sa rezultatom 28:44.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

 Olimpijakosova igra u trećoj četvrtini u mnogome je zavisila od Spanulisa. Kada bi ga krenulo iz individualnih pokušaja ili kada bi kreirao asistencije za centarsku liniju, Pirejci su beležili obre minute. Kada je grešio i raspravljao se sa sudijama njegov tim je ulazio u krizu. CSKA se u ovom periodu oslonio na individualni kvalitet spoljne linije i održavao prednost visokim procentom realizacije šuta za tri poena. Kako se treća četvrtina približavala kraju rasla je agresivnostu odbrani oba tima, pa su poeni sve češće stizali sa linije slobodnih bacanja. U poslednju četvrtinu se ušlo sa rezultatom 51:66.

Iako je posle nekoliko uvodnih minuta četvrte četvrtine sa malo poena delovalo da će CSKA rutinski privesti utakmicu kraju, Olimpijakos se nije predavao. Iz snažne odbrane crpeli su samopouzdanje za igru u napadu i počeli da tope prednost. Trojkom Grina spustili su se na -6 i najavili neizvesnu završnicu. Heroji CSKA u završnici bili su Voroncevič i Hajns, koji su uhvatili dva presudna ofanzivna skoka, a Rus je dodao i blokadu, kojima su srušene nade grčkog tima za preokret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.