CSKA MOSKVA SAVLADAO REAL MADRID U NEIZVJESNOJ ZAVRŠNICI

Arena Fernando Buesa je svjedočila jednom klasiku u kojem je CSKA Moskva savladala Real iz Madrida rezultatom 95:90 i čekirala kartu za finale završnog turnira Eurolige. 

Foto:Euroleague.net

Analizu drugog polufinala između Real Madrida i CSKA Moskve započinjemo sa jednom zanimljivim trikom koji Pablo Laso koristi često u bitnim utakmicama. Ediju Tavaresu za lake poene asistiraju Kampaco i Rudi Fernandez i ubacuju ga u ritam. (Leri Braun je nešto slično radio sa Benom Valasom dajući mu loptu prva dva napada i onda ovaj zaključa reket ostatak utakmice). Tavares je u prvoj četvrtini zabilježio 3 blokade i uhvatio čak 7 skokova.

Real je odlično ušao u utakmicu, pogotovo što se ofanzivnog skoka i poena iz drugog napada, te napada u tranziciji po kojima su poznati godinama unazad. Iz prvih 12 faulova na utakmici ošutano je 17 slobodnih bacanja i to su momenti kada se i vratio CSKA poslije +11 koje je Real veoma brzo napravio. Sergio Rodrigez je od momenta ulaska u igru bio veoma raspoložen protiv svoje bivše ekipe i razbudio je svoju ekipu sa 14 poena i 3 asistencije.
Pomaganje na “weak side-u” svojim bekovima Ayona i dosta grešaka pri preuzimanju poslije pick and rolla gdje su bekovi redovno ostajali u blokovima, a visoki igrač odbrane ostajao na liniji za slobodna i ostavljao slobodne šuteve sa distance. Itudis je našao i odgovor za Tavaresa ubacivši Bolomboya i Petersa na pozicije 4 i 5 i igrajući sa 5-out postavom u kojoj on postaje beskoristan. Heroj prošlogodišnjeg Final Foura, Fabian Kozer je još jednom stupio na scenu kad je najpotrebnije to bilo njegovoj ekipi i u moemntima kada su se mučili je vezao 9 poena.

Vil Klajburn se pred kraj prvog poluvremena upalio i postigao brzih 6 poena, dok je drugo otvorio nevjerovatnim zakucavanjem uz faul preko Tavaresa desetinku prije isteka napada. Real je bolje otvorio treću četvrtinu i još jednom otišao na +11 ponajviše zahvaljujući ranije pomenutom Kozeru koji je nastavio da pogađa bez promašaja. Na drugoj strani se probudio i nekadašnji MVP Eurolige Nando de Colo i dao umjetno disanje svojoj ekipi sa linije slobodnih bacanja (13/14), kao i trojka koju je pogodio pred kraj utakmice. Košarkaši CSKA su se vratili u utakmicu zahvaljujući izjednačavanju u skoku (36 Real : 35 CSKA kraj utakmice ; 16 : 8 kraj prve četvrtine), što im je olakšalo igranje odbrane smanjujući broj poena iz drugog napada ekipe Reala.
Nemoguće je izdvojiti jednog heroja sa njihove strane. Rodrigez je vukao prvo poluvrijeme, Klajburn se ukazao pred kraj prvog i početkom drugog poluvremena, a de Kolo i Higgins su doprinijeli da se zatvori utakmica i čekira karta za finale ovogodišnje Eurolige. Real su definitivno koštali ulasci u probleme sa faulovima bitnih igrača poput Tavaresa i Kampaca, te samim tim nisu mogli provoditi vrijeme na terenu, a poznata je njihov kvalitet kako u odbrani tako i u napadu. Sergio Ljulj je imao noć za zaborav, kao i većinu ove sezone šutirajući 31% iz igre i samo 10% za tri poena (trojka koja im je omogućila povratak na samo jedan posjed, ali to je premalo za igrača njegove kvalitete).

Foto:Euroleague.net

Real će okončati sezonu u Euroligi duelom za treće mjesto sa Fenerbahčeom u nedjelju, a CSKA isti dan u terminu od 20:30 igra utakmicu sezone sa iznenađenjem sezone Efesom. Itudis se zajedno sa svojom ekipom revanširao za prošlogodišnji poraz u polufinalu Euroliginog turnira i time je ova pobjeda duplo slađa. Za neutralnog gledaoca ova je utakmica bila puna zanimljivih događaja počev od serija pojedinaca, zakucavanja kao da je u pitanju takmičenje, a i treneri su nam svojim zamislima pružili još jedan spektakl kao što se na kraju krajeva od ovog duela i očekivalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.