Bartomeu: “Fajnal-for u Beogradu biće jedan od najboljih, ako ne i najbolji ikada”

Prvi čovek Evrolige govorio za “Večernje novosti”.

Foto: Sportklub

Uoči Fajnal-fora Evrolige koji se održava od 18. do 20. maja u Beogradu Đordi Bartomeu veruje da ćemo gledati pravi spektakl.

“Nemam dilemu da će predstojeći fajnal-for u Beogradu biti jedan od najboljih ikada odigranih, ako ne i najbolji. Na terenu, u središtu svega, nalaze se četiri neverovatna tima, koji će ponuditi najbolju košarku koju možete videti u Evropi, verovatno i na planeti. Van terena, Beograd će, siguran sam, biti savršen domaćin. Grad se već “obukao” u boje fajnal-fora, a lokalne vlasti su istinski posvećene tome da svetu pruže vrhunski događaj po najvišim standardima. Svi gosti, bilo iz regiona, Evrope ili sveta, imaće mogućnost da uživaju u košarkaškom spektaklu 24 časa dnevno u gradu koji živi i diše košarku.”

Šansa da se Crvena Zvezda nađe u najelitnijem evropskom takmičenju je mala.

“Kao što znate, svih 16 licenci je podeljeno na jedan ili drugi način. Jedina šansa za Crvenu zvezdu je da bilo koji od 16 klubova napusti svoje mesto, što je trenutno malo verovatno.”

Ekipa Budućnosti je ispunila osnovni uslov, osvajanje ABA lige, a za ostatak ćemo morati da sačekamo.

“Na sastanku sa menadžmentom Budućnosti obavestili smo ih o svim zahtevima koje mora da ispuni svaki učesnik Evrolige. To je širok spektar kriterijuma, od strukture kluba, minimalnog budžeta, standarda dvorane, pravila finansijskog fer-pleja… Budućnost sada radi na tome kako bi završila registraciju za sledeću sezonu.”

Sa druge strane, Partizan je već izrazio želju da se takmiči u Evrokupu.

“Jadranska liga ima tri direktna mesta u Evrokupu, ali pored toga postoje najmanje dve “vajld karte” koje će biti dodeljene pošto se svi zahtevi analiziraju. Partizan bi mogao da dobije jednu od njih, ali još je rano za priču o tome.”

Članovi ABA lige se nadaju da će profitirati od planiranog proširenja Evrolige zakazanog za sezonu 2019/20.

“Plan je jasan i mi ćemo u budućnosti preduzeti različite korake. Prvi kojim se bavimo je da uključimo Francusku i povećamo prisustvo Nemačke u Evroligi. Posle toga najviši prioriteti su Velika Britanija i Evrokup. Proširenje Evrokupa i Evrolige je definitivno nešto što razmatramo za blisku budućnost.”

Kada je u pitanju Fajnal-for, nema sumnje da nas očekuje pravi spektakl u “Štark areni” gde će se na terenu suočiti CSKA, Fenerbahče, Real Madrid i Žalgiris.

“Mnogi posetioci naših kvalifikacionih turnira bili su iznenađeni kvalitetom timova i igrača koji su na samo korak do igranja na vrhunskom profesionalnom nivou, a neki od tih momaka će u budućnosti postati velike zvezde, što nas uči i istorija ovog turnira. Ranijih sezona na ANGT su igrali sadašnje i bivše velike zvezde Evrolige Luka Dončić, Miloš Teodosić, Luiđi Datome, Dario Šarić, Tomas Ertel, Bogdan Bogdanović, Edgaras Ulanovas… Iskreno, prava je privilegija da neke nove zvezde vidite u juniorskom dobu.”

Kada je u pitanju domaćinstvo predstojećih fajnal-forova, još uvek se ne znaju konkretni detalji, ali se prvi čovek Evrolige nada da će sve biti poznato na leto.

“Moskva je već dugo kandidat, ali smo uvek govorili da nije jedina. U ovom trenutku verovatno nisu favoriti u trci za 2019. Nadamo se da ćemo pre leta objaviti imena organizatora fajnal-fora za 2019. i 2020. godinu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.