ANGT Kaunas: Hartenstajn i drugi prospekti

Košarkaši Žalgirisa pobedili su u finalu Adidas Next Generation Tournament-a u Kaunasu velikog rivala Liejetuvos Ritas i na taj način “čekirali” kartu za finalni turnir juniorske Evrolige.

Turnir u Kaunasu igrački je obeležio igrač Isaja Hartenstajn, a organizaciono nedostatak “live stream” prenosa svih mečeva u kojima akteri nisu bili litvanski klubovi.

Ta situacija je ovu analizu učinila drugačijom od uobičajenih, jer bi analiziranje igre samo viđenih igrača na malom uzorku bilo nekorektno. Odlučili smo se da rezimeu turnira u Kaunasu pristupimo drugačije, odnosno da pored statistike koja je dostupna i na sajtu Evrolige iskažemo opšte utiske o igračima koji su ovde zablistali, a koji suštinski potiču iz ranijeg perioda.

MVP turnira je bio Isaja Hartenstajn, pa ćemo početi od njega. Veliku stvar u analizi igre Hartenstajna nam je uradio naš video pomagač @Brane51Sormaz.

Hartenstajn je turnir u Kaunasu zaokružio sa prosekom od 23.5 poena, 11.3 skokova i 4.5 izgubljene lopte po susretu. Brojke i MVP nagrada u njegovom slučaju sve govore, a zamerke bi bile vezane za izvođenje slobodnih bacanja (15/26), odnosno evidentnu nesigurnost i nedostatak koncentracije. Takođe, broj od 4.5 izgubljenih lopti po meču nije reprezentativan, posebno imajući u vidu da su saigrači većinom “košarkaški pismeni” tako da gotovo sve one mogu ići “na dušu” dodavača.

Arnas Velička je Hartenstajnov saigrač koji je na ovom turniru takođe ostavio dobar utisak. Dabl-dabl prosek od 13.3 poena i 10.3 asistencije prosečno su brojke za respekt, a bez nekog većeg detaljisanja rekli bismo da je Velička novi rekorder ANGT sa 16 uspešnih dodavanja na meču. Prethodni rekord držao je bivši košarkaš Crvene Zvezde Vojislav Stojanović sa 14. Primedba koja je izrečena za šut Hartenstajna sa linije za slobodno bacanja gotovo u istoj meri važi i za Veličku. Na turniru je izvodio penale 13/26, a to nikako ne ide uz igrača na bekovskim pozicijama.

Karlo Uljarević je bek Cibone koji je odigrao dobar turnir, a prosečno je ostvarivao učinak od 20 poena, 6.5 skokova, 6.8 asistencija, uz 6.5 izgubljenih lopti. Ono što bi posebno trebalo istaći u igri Uljarevića je “agresivnost” i hrabrost, a to je za posledicu imalo veliki broj iznuđenih slobodnih bacanja. Zamerka je preveliki broj izgubljenih lopti, kao i nekonstantan šut za 3 poena (27.3%).

Ahmet Čan Duran je “centar” ekipe Fenerbahčea koja je odigrala katastrofalan turnir u Kaunasu. Duran je zablistao protiv Cibone i Žalgirisa sa po 25 poena, ali je potpuno zakazao protiv Ludvigsburga kada je zabeležio samo 3. Uz veliki rad na gotovo svim aspektima svoje igre, Duran može postati ozbiljan igrač na evropskom nivou, a posebno bi trebalo da radi na kontrolisanju temperamenta i zrelosti.

Dvojac iz INSEP-a, Batist Čouafe i Seku Doumbuja privukao je veliku pažnju na ovom turniru. Čouafe je pružio kvalitetne i racionalne partije, a uvek je doprinosio u više od dva segmenta svojoj ekipi. Sa druge strane, Doumbuja je još uvek pomalo sirov i neobuzdan igrač, ali sa naznakama velikog potencijala. Radi se o košarkašu rođenom 2000. godine (i to decembar!), sa odličnim fizičkim predispozicijama.

Na turniru je bilo još zanimljivih igrača kao što su Kozmo Grun, Jakob Tuma, Josip Popić, Krešimir Nikić i ostali, ali o njima ćemo pisati nekom drugom prilikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.