Analiza: Vesterman i Pangos nova snaga Žalgirisa

Najveći klub litvanske košarke Žalgiris iz Kaunasa “zatvorio” je poziciju plejmejkera dovođenjem dva igrača kojima je košarkaški IQ osnovni znak.

Novi članovi Žalgirisa su bivši plejmejker Partizana Leo Vesterman i bivši kombo bek Gran Kanarije Kevin Pangos. Dok će Pangosu Žalgiris biti prvi evroligaški sastav, dotle je Vesterman pun iskustva na najvećoj sceni iz Beograda i Limoža.

Foto: Brett Coomer, Houston Chronicle

Foto: Brett Coomer, Houston Chronicle

Ovaj plejmejkerski duo će imati veliku podršku sa klupe svog tima, najviše od nekadašnjeg organizatorskog genija evropske košarke Šarunasa Jasikevičijusa. Upravo će biti zanimljivo kako će Jasikevičijus nadograditi kvalitete obojice igrača u predstojećoj sezoni. Dok Vestermanu nedostaje konstantnost u šutu i čvrstina, dotle će Pangosu značiti podizanje dodavačkih sposobnosti i kreacije u pozicionom napadu.

Kombinacija Vestermana i Pangosa napadački pruža velike opcije i dva suštinski različita tipa igrača. Dok Vesterman više voli da asistira, Pangos je plejmejker-skorer i kao takvi savršeno će menjati ritam utakmice i otežavati čuvarima. Nedostatak ovog tandema je odbrana, s tim što ovi igrači nisu klasične defanzivne “rupe”, ali nisu ni “lock-down” odbrambeni igrači.

Ono što bi Pangos trebalo da ispravi u prvoj evroligaškoj sezoni najviše se odnosi na procente šuta za 2 poena, posebno na završetak na obruču posle kontakta. Vestermanov posao bi trebalo da bude usmeren na smanjenje broja izgubljenih lopti i veću konstantnost u šutu sa distance.

Pangos i Vesterman će u Žalgiris doneti dobru košarku, a oba transfera bi se mogla oceniti kao racionalno trošenje novca za tim koji nije u prilici da dovodi najveće zvezde i najskuplje igrače. Oba igrača će mnogo zavisiti od kvaliteta saigrača, a ostaje da se vidi kako će ovaj litvanski tim popuniti ostale pozicije u sastavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.