Analiza: Šta čeka Crvenu Zvezdu večeras?

Olimpija iz Milana je jedan od velikana evropske košarke, ali se poslednjih godina tim iz grada mode nije mnogo pitao u Evroligi.

Ipak, podizanje sastava je primetno, kako u Italiji (nakon vladavine Sijene), tako i na evrosceni gde još uvek nedostaje konstantnosti i kvaliteta za veće rezultate.

Statistički, Crvenu Zvezdu večeras očekuje najbolji napad u Evroligi sa 92.3 poena u proseku, gotovo najslabija odbrana (15. mesto, 91.9 poena po susretu) i sastav sa odličnim protokom lopte i čak 18.7 asistencija u proseku (dovoljno za 3. mesto).

euroleague.net

euroleague.net

Olimpija ima potentne šutere u svojim redovima, a to se vidi u šutu za 3 poena koji je na odličnih 41% prosečno, ali određeni nedostaci ekipe se odslikavaju u unutrašnjoj igri gde je prisutna velika “mekanost”. To se vidi i po slabijoj konverziji ispod table, ali je šut za 2 poena ukupno na visokih 55.7%. Ono gde Milano nije dobar je linija za slobodna bacanja, gde je konverzija na samo 74%, ali je sastav trenera Repeše izveo najveći broj bacanja u takmičenju do sad (čak 171).

Roster Olimpije izgleda vrlo kvalitetno ove sezone, a najbolji strelci sastava su Simon, Meklin, Mačvan i Đentile. Upravo je činjenica da se Đentile daleko više podredio kolektivu bila presudna za timski izgled sastava u ovoj sezoni. Velika snaga ekipe su izvrsni bekovi Zoran Dragić, Krunoslav Simon i Alesandro Đentile, koji su svi izvrsni napadači 1 na 1 i dobri šuteri. Da se organizacija napada sprovodi na željeni način zaduženi su Mantas Kalnietis i Riki Hikmen, a određenu minutažu dobija i Ćinćiarini. Na tom mestu Crvena Zvezda može praviti neki koncepcijski rizik odbranom ispod bloka jer su u pitanju sporadični šuteri i igrači koji nakon nekoliko promašaja gube samopouzdanje.

Poziciju krila kod trenera Repeše pokrivaju Amerikanac Sanders (3/4, sjajan strelac) i čvrsti Avudu Abas koji je spreman da se pobije za loptu i skok, jedan od retkih u ovoj ekipi. Na poziciji više nalaze se čvrsti i snažni Džamel Meklin, majstor Milan Mačvan i neobični Davide Paskolo koji predstavlja pravo osveženje za evropsku košarku. Dobra stvar za Crvenu Zvezdu je činjenica da Milan Mačvan još nije na 100% spremnosti nakon povrede (izvori iz Italije navode tek 60%), kao i da Paskolo igra glavom (kao majstori iz 1980-ih godina) ali ne voli čvršću odbranu i nema fizikalije da izdrži istu.

Na poziciji centra igra sjajni Miroslav Raduljica, a on je ujedno i najviši igrač sastava sa 212 cm. Adekvatna zamena za njega ne postoji u ovom rosteru, pa je od presudnog značaja za Crvenu Zvezdu kako limitirati Raduljicu na prihvatljiv učinak. Repeša često kombinuje sa nižim petorkama, što donosi rezultat u Italiji, ali u Evroligi je par puta bio kažnjen zbog nedostatka visine na poziciji 5.

Sudar najbolje odbrane i najpotentnijeg napada u beogradskoj Areni će biti praznik za sve navijače Crvene Zvezde i Milana, kao i neutralne ljubitelje košarke. Sa jedne strane trener taktičar-defanzivni specijalista Dejan Radonjić, a sa druge trener-motivator i jedini koji kontroliše Đentilea Jasmin Repeša. Sudar dve koncepcije košarke i dva tima koji žarko žele pobedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.