Analiza: Kvaliteti Bamberga izazov za Zvezdu

Košarkaši Crvene Zvezde nalaze se na prvom mestu na tabeli ABA lige, isto kao i njihovi sutrašnji protivnici iz Nemačke u BBL.

Brose Baskets je klub sa fantastičnim košarkaškim navijačima, a Bamberg je grad koji živi za svoj klub i odličnu košarku. Te činjenice će značiti i dosta težak posao za Crvenu Zvezdu, ali i veliki izazov za trenera Radonjića da ukrsti koplja sa jednim od najboljih u svom poslu u Evropi – Andreom Trinkijerijem.

Koliko može Crvena Zvezda na teškom gostovanju u Nemačkoj? Odgovor na ovo pitanje nije lako dati, a bez obzira što Brose ima manji budžet od recimo Uniksa, kao i što nije klub iz prvog ešalona (pa ni drugog) evropskih velikana, ovo gostovanje može biti teže nego mnoga u ovom novom formatu Evrolige. Vrhunski trener, košarkaška sredina, veliko znanje na svim nivoima kluba i pametno trošenje novca su ono po čemu se Brose Baskets izdvaja u evropskoj košarci, posebno u odnosu na trošadžije iz Turske, Rusije ili klubove bez ikakvog koncepta svuda po Evropi. Sve to, u isto vreme, značajno otežava posao Crvenoj Zvezdi.

reporter.rs

reporter.rs

Pođimo od trenera Trinkijerija. Majstor svog zanata koji donosi uspehe ma gde radio. Izuzetan taktičar, dobar pedagog i po svemu moderan trener čije ekipe je uživanje gledati. To važi kako za košarkaške profesionalce, tako i za publiku. Uvek su prisutne jake odbrane, dobre kretnje u napadu i pravi osećaj kome dati slobodu, a kome ne. Pod njim su, u svakom klubu gde je radio, procvetali mnogi danas odlični evropski košarkaši, a nalazio je “žicu” podjednako i Amerikancima i Evropljanima. Stalno se potencira da je Andrea poreklom sa ovih prostora, ali svakako je poprimio neku od osobina dobre jugoslovenske škole košarke.

Brose Baskets je neporažen u Nemačkoj sa skorom 10-0, a pobeda koja je odjeknula je ona vrlo ubedljiva nad Bajernom srpskog selektora Aleksandra Đorđevića. Ipak, u Evroligi Broseu ne cvetaju ruže i sa skorom 2-4 nalazi se u donjem delu tabele. Jednim poenom razlike gubili su u Istanbulu od Fenera (67-66), kod kuće od Panatinaikosa (83-84), a malom razlikom su izgubljeni i dueli u Španiji protiv Barselone (78-74) i Darušafake u Istanbulu (72-70). Istina, i pobede su za Trinkijerija i društvo bile podjednako napete. Uniks je pao posle velikog preokreta 89-86, dok se isto zbilo i Armaniju 106-102.

Sastav ekipe Brosea je koncipiran upravo po afinitetima trenera Trinkijerija, a donekle idejno podseća na one stare ekipe Kantua. Dobro je popunjen na svim pozicijama, osim na centru, i skup je pre svega ratnika, a naknodno i tehnički potkovanih košarkaša. Upravo je taj krater na visokim pozicijama do sada koštao Brose boljih rezultata u Evroligi. Fenerbahče i Panatinaikos su prosto ugurali Brose u reket (i obruč!!!), dok je Armani bio blizu da isto učini, ali je posustao zbog slabije rotacije.

Upravo na tom mestu je i najveća šansa Crvene Zvezda koja preko pozicije 5 može načiniti ogromnu štetu odbrani Brosea. Ognjen Kuzmić je osetno viši od cele rotacije nemačkog tima (+7 cm), snažniji i sa većim rasponom ruku, dok je Milko Bjelica definitivno snažniji od lakog Leona Radoševića, pa i Veremenka koji igra vrlo slabo u ovoj sezoni.

Ekipu iz Bamberga u ovoj sezoni po učinku predvode Nikolo Meli, Fabijen Kozer, kao i Amerikanac Elijas Heris. Uz njih tu je jezgro tima u vidu Zizisa, Strelnieksa, Milera i Danijela Tajsa. Dodatno, igrači zadatka u ovoj ekipi su mladi kombo Maodo Lo, šuter Luka Štajger i bek kamenog šuta Patrik Hekman.

Timski Brose Baskets ne predvodi Evroligu gotovo ni u jednoj kategoriji. Odbrana koja je granitna u Nemačkoj, tek je na 8. mesto u najjačem evropskom takmičenju. Brose je pri dnu (14. mesto) po broju asistencija po meču, slabo je rangiran i po broju skokova (11. mesto), ali ono što se statistički ne vidi je upravo prednost Brosea. To je spremnost da se “pobije” na parketu i da na čvrstu igru protivnika odgovori još čvršće. Za takav sistem je od vitalnog značaja posedovanje snažnog i borbenog centra (barem za najviši nivo), a onda bi ove brojke dobile mnogo bolji izgled nego što trenutno prikazuju.

Dodatna šansa za Crvenu Zvezdu pored reketa Brosea je i slaba odbrana linije za 3 poena u Evroligi. Sastav trenera Trinkijerija protivnicima dozvoljava procenat uspešnosti od 39% iza linije 6,75, dok odbrana bolje izgleda u pokrivanju šuta za 2 poena (50.6%).

Konačno, sa svim prednostima i manama obe ekipe imaju svoje šanse za trijumf, ali će mnogo zavisiti od toga koji trener uspostavi ono što njemu više odgovara, kao i od raspoloženja glavnih protagonista i jednog i drugog sastava.

One comment

  • Majstore,Miler je lider Bamberga,pa zatim Meli, sto se tice Heris on verovatno nije ni medju 5,pa je diskutabilno da li je i Kozer medju nosiocima,a izostavio si Tajsa i Radosevica.U ostalom cz i oni imaju donekle slican stil,na duze nepade,s tim da cz igra cesce bez poziva,pa ako se ne napravi prednost ,igra se sablonsko resenje a Bamberg je inteligentniji ,pa vrebaju prednost i docekaju je u neslucenim opcijama .

Leave a Reply

Your email address will not be published.