Analiza: Crvena Zvezda – Strazbur

Košarkaši Crvene Zvezde dočekuje francuski Strazbur u prvom kolu Evrolige. Utakmica od velikog značaja za Crvenu Zvezdu, posebno zbog “odbrane” domaćeg parketa u Evroligi i zbog ostvarenja željenog plasmana u TOP 16.

Tim trenera Dejana Radonjića pokušaće da opravda velika očekivanja navijača i pobedi dobru francuske ekipu Strazbura koju sa klupe predvodi selektor Trikolora Vensan Kole.

abaliga.com Gal Mekel (Photo: Crvena zvezda Telekom)

abaliga.com
Gal Mekel (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Ekipe na ovom duelu neće biti kompletne, Crvenoj Zvezdi nedostaju povređeni Nemanja Dangubić i Marko Tejić, dok je Strazbur lišen usluga druge zvezde sastava Meta Hauarda.

Ukoliko se uporede sastavi oba tima jasno je da je na strani Crvene Zvezde dubina, a i individualni kvalitet igrača. Naravno, ne treba zaboraviti ni značaj timskog funkcionisanja, pre svega uigranosti do ovog momenta. Crvena Zvezda je više igrala utakmice, dok je Strazbur u dosadašnjem toku sezone više trenirao.

Odnos snaga po pozicijama:

Centri i krilni centri

Crvena Zvezda raspolaže sa dominantnom centarskom linijom. Maik Cirbes je odlično otvorio sezonu, dosta je pokretljiv, a počeo je i da realizuje svoje napade u visokim procentima. Stefan Nastić je na terenu provodio manje vremena, ali je i za toliko pokazao da može da da određeni doprinos, a pokazao je i čvrstinu u duelima (trebalo bi da žestinu u duel igri umanji za nijansu, jer se očigledno još privikava na razliku SAD – evropska košarka, pa je došlo do neželjenih povreda saigrača Dangubića i igrača protivničke ekipe Zagorca). Najveće pojačanje Sofoklis Skorcijanitis, za sada, ne opravdava očekivanja. Lako ulazi u probleme sa prekršajima, vidno je da ima previše kilograma, ali i kao takav predstavlja respektabilnu snagu u reketu. U ekipi Strazbura u reketu odgovaraju Vladimir Golubović (visok, snažan, sa iskustvom iz ACB), pokretni Bangali Fofana i toranj Romejn Duport. Na ovoj poziciji Crvena Zvezda ima veliku prednost, najviše zbog kvaliteta Maika Cirbesa, tako da bi reket morao da ostane zaštićen.

abaliga.com Miro Bilan (Photo: Cedevita/Marin Sušić)

abaliga.com
Miro Bilan (Photo: Cedevita/Marin Sušić)

Strazbur bi posedovao osetnu prednost na poziciji krilnog centra da nije došlo do povrede Meta Hauarda. Ovako će tu šupljinu pokušati da popuni dobri momak iz Akrona Romeo Trevis, koji je simpatičan igrač, ali ne i klasa. Poseduje solidne skakačke mogućnosti i dobar šut sa poludistance. Crvena Zvezda na ovoj poziciji odgovara sa Lukom Mitrovićem, koji bi morao da nadigra Trevisa, a minute ovde će uzimati i Marko Simonović.

Krila i bekovi

Ekipa Strazbura poseduje zanimljive igrače na ovim pozicijama. Krilo suvereno drži Kajl Vims, koji nema evroligaško iskustvo, ali koji poseduje primetan kvalitet, dok poziciju beka pokriva dobro poznato ime Mardi Kolins. Upravo će odbrana Zvezde morati da preuzme fokus na Kolinsa, pošto ovaj AMerikanac poseduje i iskustvo a i solidan kvalitet za igranje na najvišem nivou. Poznato je da je tim trnera Radonjića već dugo u potrazi za krilom, tako da Zvezdaši velike nade polažu u dobru partiju Rajana Tompsona, kao i odbranu Branka Lazića. Velike nade se polažu i u partiju Marka Gudurića.

Plejmejkeri

Siguran sam da će sve oči stručne javnosti sutra biti uperene upravo u pravcu pozicije plejmejkera. U francuskom timu ovu poziciju pokriva veoma kvalitetan igrač Rodrigo Beauboa, koji bi danas bio startni plejmejker Dalas Maveriksa da nije doživeo tešku povredu. Rodrigo je igrač koji odstupa od modernog “pitbula” plejmejkera, odnosno poseduje neke gotovo zaboravljene veštine. Da nije bilo užasne povrede, gotovo je izvesno da bi Beauboa danas igrao zapaženu rolu u NBA ligi. Sa druge strane, na ovoj poziciji glavnu reč u Crvenoj Zvezdi vodi Gal Mekel. Lucidni Izraelac je dobar asistent i vrlo siguran plejmejker, koji poseduje spor izbačaj i nekad ume da kuburi sa procentima šuta.Za razliku od Beauboe Mekel se mnogo kasnije dokopao NBA lige i u njoj je igrao minornu ulogu. Ono što spaja Rodriga i Mekela je nastupanje za Dalas. Svakako, Mekel je danas igrač sa većom reputacijom od svog protivnika, posebno u Evropi. U NBA klubovima se Rodrigo, i pored povrede, daleko bolje kotira.

Leave a Reply

Your email address will not be published.