Pobeda Panatinaikosa, sjajni Papas i Motum

U OAKA Areni u Atini, sastali su se nekadašnji evropski šampioni, Panatinaikos i Žalgiris. Domaća ekipa je slavila rezultatom 84:76 (20:15, 17:15, 14:22, 31:24), u jednoj izuzetno zanimljivoj i neizvesnoj utakmici, a najefikasniji pojedinac u pobedničkoj ekipi je bio Nikos Papas sa 19 poena, a na drugoj strani Brok Motum sa 19.

Najveći utisak je sigurno ostavilo to da u sastavu Panatinaikosa, od ove sezone, nema Dimitrisa Dijamantidisa koji je okončao svoju profesionalnu igračku karijeru. Čekalo se puna dva minuta na prve poene iz igre, a ovo je dovoljan dokaz koliko su obe ekipe ozbiljno shvatile igranje odbrane. Zanimljivo je da se Pedulakis odlučio da utakmicu počne sa Singltonom i Gistom u reketu, što je značilo početak na klupi za Janisa Burusisa koji iza sebe ima sjajnu sezonu u španskoj ekipi Saski Baskonija. Nešto bolja igra gostiju u drugom periodu i uspeli su poprilično da namuče ekipu Panatinaikosa, čak su na kratko uspeli i da povedu, ali su se brzo pribrali izabranici Argirisa Pedulakisa i na poluvreme otišli sa prednošću od sedam poena, 37:30. Velika greška Lekavičijusa, košarkaša Žalgirisa, na kraju druge četvrtine. Ostalo je tri sekunde do kraja, a njemu je lopta ispala iz ruku i otišla u aut. Ovaj poklon je vešto iskoristio Džejms Feldin, koji je pogodio trojku na asistenciju Krisa Singltona.

calathes
Žalgiris otvara drugo poluvreme serijom 7:0, sjajna igra, brzo izjednačenje i morao je Pedulakis da traži tajm aut. Nakon tajm auta, manje-više ista igra. Previše promašaja su imali Atinjani, tako da je Žalgiris rezultatom 14:22 dobio ovu četvrtinu.
Probudio se Panatinaikos, malo su tu pomogli i izbranici Šarunasa Jasikevičijusa, koji su pravili katastrofalne greške u seriji. Milaknis i Jankunas su se dobro pomučili i vratili neizvesnost u ovaj susret na negde pet minuta pre kraja, što je ponovo nateralo Pedulakisa da zatraži tajm aut. Brze ruke Nikosa Papasa, krade loptu, zakucava u kontri u vraća prednost od dva poseda svojoj ekipi. Pokušali su košarkaši Žalgirisa u poslednjem minutu da se vrate u meč, pre svega šaljući Nika Kalatesa na liniju za slobodna bacanja, ali su ih njihove greške koštale pobede. Na kraju, trijumf Panatinaikosa 80:74. Nikos Papas je predvodio Atinjane sa 19 poena i 3 asistencije, pratili su ga Kris Singlton sa 13 poena i 6 skokova, od čega čak pet ofanzivnih, Kalates je takodje imao 13, a Janis Burusis 11 poena. U redovima Žalgirisa, Brok Motum je imao sjajan meč, 19 poena i 5 skokova (4 ofanzivna), Jankunas je dodao 13, 12 Lekavičijus, a Arturas Milaknis je meč završio sa 11 poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.