Baskijci srušili Himki

Laboral Kuća pobedila je Himki sa 98:83. Celo prvo poluvreme disali su za vratom ruskoj ekipi da bi u trećoj četvrtini napravili preokret i napravili sigurnu prednost. Pobednički tim su predvodili Burusis sa 16 poena, 13 skokova i 6 asistencija, Adams i Kozer su imali po 17 , Bertans 13, a Hanga 12 poena. Na drugoj strani najbolji su bili Šved sa 19 poena i 6 asistencija, Dejvis sa 18 poena i Koponen sa 15. Dobru partiju, naročito u prvom poluvremnu pružio je i Rajs sa 6 poena i 10 asistencija.

Do polovine prve četvrtine Himki je imao tesnu prednost od 8:7. Ruska ekipa je pokušala da forsira Dejvisa na niskom postu, ali se takva taktika zbog njegovih promašaja nije isplatila. Tek sa dve pogođene trojke Himki je dobio sigurnost u napadu. Španski tim je napadao kroz prodore i igru iz pik end rola. Mnogo raznovrsnija igra, sa više poena i slabijim odbranama viđena je u nastavku. Himki je napravio prednost lakim poenima iz kontre posle greški igrača Laboral Kuće u napadu, da bi tu prednost održavao pogođenim trojkama i poenima iz prodora. Laboral je odgovorio na isti način, brza spoljna linija donosi poene iz prodora, a proradio je i šut za tri. Uz to stižu i poeni posle dobrih asistencija za igrače koji su iza leđa odbrane Himkija utrčavali u reket. Prva četvrtina je završena rezultatom 24:21 u korist Himkija.

Brza igra u drugoj četvrtini omogućila je dosta poena iz tranzicije na obe strane. Dejvis dodaje poene iz ofanzivnog skoka za Himki, dok na drugoj strani Burusis vezuje trojke. Pri rezultatu 32:31 za svoj tim trener Himkija je zatražio tajm-aut. U periodu posle tajm-auta Rajs je nastavio da briljira u proigravanju svojih saigrača što u kontrama, što kroz igru iz pika. Raznovrsna igra u napadu Laboral Kuće koji pogađaju i za tri i iz prodora i sa niskog posta, održava ih na 2 poena zaostatka. U završnici poluvremena Blažić pogađa trojku, a na drugoj strani Rajs ponovo pronalazi Dejvisa u reketu, što je bilo dovoljno za prednost ruskog tima od 46:45.

Foto: twitter.com/Baskonia

Foto: twitter.com/Baskonia

Treća četvrtina je dobro počela za Himki, sa dva sigurna šuta sa poludistance kaznili su izgubljene lopte Laborala, ali su i oni ubrzo počeli da greše u napadu, pa je Laboral Kuća sa dve trojke Kozera i poenima sjajnog Adamsa iz porodora preokrenula na 53:50, kada je klupa Himkija zatražila tajm-aut. Nekoliko promašaja Himkija za tri i greški u napadu omogućile su lake poene iz kontri za Laboral Kuću. Posle još jedne odlične asistencije BurusisaTili pogađa trojku za 61:52 i novi tajm-aut za ruski tim. U penal završnici ovog perioda uzrokovanoj izlaskom iz bonusa obe ekipe, Koponen je pogodio trojku pod faulom uz slobodno bacanje, ali je Džejms odgovrio sa trojkom sa velike udaljenosti. Treća četvrtina je završena vođstvom španskog tima od 72:61.

Laboral Kuća je podigla prednost na početku prve četvrtine na 80:66, zahvaljujući poenima posle prodora i odličnom igrom Burusisa u reketu. Himki je i u nastavku ovog perioda imao problema sa realizacijom šuta, pa su promašivani i najlakši ziceri. Na zakucavanje i trojku preko ruke Bertansa, odgovorio je Šved koji je trgnuo svoju ekipu prodorima kroz odbranu Laborala. Košarka bez odbrana koja je viđena u završnici prouzrokovala je veliki broj poena iz prodora za Laboral na jednoj i seriju pogođenih trojki za Himki na drugoj, ali je razlika u poenima na kraju utakmice ostala ista kao što je bila sredinom poslednje četvrtine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.