Najava: Nemački i srpski velikan u borbi za prve bodove

U prvom kolu Evrokupa, predstavnik Srbije će u Berlinu odmeriti snage sa Albom.

Foto: DaFont

Nemačka i jugoslovenska košarka nisu za poređenje, ali Partizan i ALBA imaju dosta sličnosti u svom statusu u novijoj istoriji. I jedan i drugi klub su iz položaja potpune dominantnosti u svojim zemljama, postali oni koji se bore za svoju budućnost i povratak na vrh tabele.

Tvorci moćnog Partizana su Dragan Kićanović, Dražen Dalipagić, kasnije Saša Đorđević, Predrag Danilović, a kao treneri Željko Obradović i Duško Vujošević. U slučaju Albe, status istinskog tvorca šampionskih uspeha je srpski stručnjak Svetislav Pešić, dok su igrači tih generacija bili samo uspešni pomagači.

ALBA iz Berlina je prvi nemački klub sa evrotrofejom. U finalu Kupa Radivoja Koraća, 1995. godine, Berlinci su savladali Olimpiju iz Milana, a u periodu od 1997. do 2003. osvajači su 7 uzastopnih titula prvaka Nemačke. Najsvežiji trofej za “Žute” je Kup Nemačke 2016. godine.

Na klupi Albe danas sedi najveće trenersko ime ovog kluba još od Svetislava Pešića. Legenda španske i evropske košarke Aito Garsija Reneses dobio je težak zadatak, kao i uvek u svojoj karijeri: potrebno je vratiti Albu na vrh nemačke košarke i razviti što više mladih igrača za prvi tim.

Foto: Solobasket

U Partizanu takođe imaju sličan zadatak, a novi trener Miroslav Nikolić je izjavio da će u Evropi pružiti priliku mlađim igračima i tako pokušati u narednom periodu stvoriti nekog novog reprezentativca Srbije. Sigurno da se kao najveći talenti u ovom timu izdvajaju Aleksandar Aranitović, Tadija Tadić i Marko Pecarski, uz naravno Vanju Marinkovića, tako da bi ovo možda mogla da bude njihova prava prilika da se prikažu u najboljem svetlu na evropskoj sceni.

Na startu sezone obe ekipe igraju promenljivo. Klub iz Berlina je upisao 3 pobede u 4 odigrana susreta u domaćoj ligi, ali treba napomenuti da su izgubili na svom parketu od slabašnog Bremerhavena, dok su se mučili kući i sa novim prvoligašom, ekipom Miteldojčera koju su pobedili tek nakon produžetka.

Sa druge strane, Partizan je nakon slabašnog nastupa u Superkupu ABA lige doživeo još dva poraza na startu sezone, oba u neizvesnoj završnici. U Skoplju je domaći MZT preokrenuo dvocifren zaostatak iz treće četvrtine, dok je u Baru Rejli-Ros pogodio šut uz zvuk sirene za pobedu Mornara. Ipak, trijumf protiv FMPa uliva nadu Partizanu da bi mogli nastaviti u dobrom ritmu i na teškom gostovanju u Nemačkoj.

Utakmica kreće od 20h, a eventualni trijumf Partizana bi predstavljao prvorazrednu senzaciju, makar ako se pita bukmejkere koji su poprilično potcenili osvajača Evrolige iz 1992. godine. Ipak, “Crno-beli” su kroz istoriju znali da naprave i veće podvige, pa ostaje da se vidimo mogu li još jednom to da učine.

Foto: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published.