Armani u uzbudljivoj završnici savladao Neptunas

Emporio Armani savladao je večeras u uzbudljivoj završnici  ekipu Neptunasa na gostujućem terenu rezultatom 73:74 (15:16, 11:20, 26:28, 21:10) u četvrtom kolu Last 32 faze Evrokupa.

Pobijedili su igrači trenera Nevena Repeše iako u posljednjoj četvrtini nisu postigli niti jedan poen iz igre, već su poentirali samo sa linije slobodnih bacanja. Pobjednik je odlučen u posljednjim sekundama utakmice kada pri rezultatu 73:73 igrači Neptunasa prave faul na Jamelu McLeanu koji postiže prvo slobodno bacanje, a drugo namjerno promašuje, Zavackas je skočio za Neptunas i pokušao preko cijelog terena ali nije uspio da pogodi.

Photo: Olimpia Milano Ciamillo (arhiva)

Photo: Olimpia Milano Ciamillo (arhiva)

Utakmica u kojoj je Armani tokom većeg dijela igre kontrolisao igru, imao dvocifrenu razliku, ali su sve to vrlo lako mogli prokockati igrom u posljednjoj četvrtini, kada je stao šut za tri poena, ali su zahvaljujući McLeanu ostvarili vrijednu pobjedu za nastavak Last 32 faze Evrokupa.

Imali su tokom utakmice igrači Armanija prednost i od 16 poena razlike sredinom treće četvrtine . U tom periodu su se raspucali pa su postigli sedam trojki, ali su igrači Neptunasa uspjeli do kraja tog perioda igre da smanje razliku na deset poena. U tom periodu je Neptunas postigao 26 poena, onoliko koliko je postigao za cijelo prvo poluvrijeme.

 A onda su zaigrali Litvanci u posljednjoj četvrtini daleko jaču odbranu na granici faula, nisu dopuštali lagane poene Armanija, te su ih redovno slali na liniju slobodnih bacanja, dok su u napad igrali raznovrsno, pogađali su trojke, pogađali iz reketa, te se potpuno vratili u utakmicu, ali na kraju nisu imali ni sreće. Igrači Armanija su do posljednje tri minute utakmice redovno pogađali samo jedno od dva slobodna bacanja, ali u posljednja tri minuta su bili mnogo precizniji, pa je jedino McLean promašio bacanje na kraju utakmice.

Armani je odlično šutirao za tri poena, postigli su 12 trojki od 25, dok je Neptunas bio nešto lošiji, postigli su devet iz  28 pokušaja. Neptunas je za dva poena više puta pogodio, poentirali su iz 16 od 30 pokušaja, dok je Armani zabio 10 od 19 puta.

Slobodna bacanja je Neptunas izvodio uspješnije 14 od 18 puta su bili uspješni, dok je Armani bio precizan 18 od 26 puta. Neptunas je bio daleko bolji u skoku (35 naprema 22), pogotovo u ofanzivnom skoku gdje su igrači Neptunaa skupili 14 skokov, dok je Armani imao samo četiri.

Najistaknutiji igrač kod pobjedničke ekipe je bio hrvatski reprezentativac Krunoslav Simon sa 15 postignutih poena, pet  skokova i šest asistencija. Dvocifreni su bili i Jamel McLean sa 14, Milan Mačvan sa 13 i Andrea Cinciarini sa 10 poena.

Kod domaćina najistaknutiji je bio Donatas Zavackas sa 17 postignutih poena. Dvocifreni su bili i Martynas Mazeika sa 13 i Travis Bader sa 11 poena.

Ovom pobjedom Armani je na omjeru 3/1, dok je Neptunas ovim porazom na omjeru 1/3.

Neptunas u narednom kolu na domaćem terenu dočekuje grčki Aris, dok Armani na domaćem terenu dočekuje njemačku Albu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.