Analiza: Kako je pala “Miribilja”?

Košarkaši Partizana napravili su iznenađenje na gostovanju Bilbao Basketu i savladali “Ljude u crnom” rezultatom 96-92.

Partizan je do pobede stigao zahvaljujući izuzetno kvalitetnom drugom poluvremenu, kada je minus od 7 poena (49-42) pretvoren najpre u egal meč, a zatim i kontrolu rezultata od strane beogradskih Crno-Belih.

Foto: Mondo

Šta je Partizan prikazao u “Miribilji”?

Utakmica se igrala u serijama, osim 1/4 kada su oba tima faktički igrala koš za koš, gde je Bilbao ostvario malu prednost. Srpski tim se u tim momentima mučio sa kretnjama protivnika, odbranom pika i reakcijom na iskustvo i čvrstinu igrača Bilbaa u reketu. Druga četvrtina donela je bolji pristup Partizana do rezultata 32-35, kada sastav trenera Nikolića igra nekvalitetnu tranziciju u čak tri navrata. U tim momentima su igrači Partizana pravili i individualne i timske propuste u “koridorima trčanja”, kao i nerezonske odluke zabijanjem u telo i pod koš protivnika. Sve to je Bilbao lako kaznio trčanjem u leđa i pogađanjem nekoliko trojki iz potpuno otvorenih pozicija. U tim momentima srpski tim je najviše pravio greške na “prebrojavanju”, što je dovelo do otvorenih pogleda i lake realizacije za domaći sastav. Rezultat prvog poluvremena 49-42, je zbog amaterskih grešaka odbrane Partizana u tim momentima mogao biti i daleko slabiji, ali su Crno-Beli donekle zadržali prisebnost u napadu i pokažnjavali slabu individualnu odbranu protivnika.

Drugo poluvreme donelo je promenu u pristupu. Partizanovi košarkaši su izašli “resetovani”, sa većom željom i ogromnom odgovornošću u odbrani. Uvođenje Bilbaa u nervozu na samom početku drugog poluvremena delo je trenera Nikolića, koji je u Aranitoviću prepoznao važnu defanzivnu kariku. Mladi igrač mu je odgovorio vrhunskom igrom nogama u odbrani i pogođenom otvorenom trojkom u napadu, a drugo iznenađenje trenera Nikolića bilo je uvođenje Novice Veličkovića koji je igrao ono što najbolje zna. U napadu je odlično čitao i rešavao situacije bilo sam, bilo uz pomoć saigrača, vezujući u čvor odbranu protivnika iz usecanja ili rola. Da bi dodatno otežao svoje čuvanje, pokušao je dva puta i za tri poena (sa 90 stepeni), jednom pogodivši, što je potpuno razvuklo veterana Mumbrua po parketu.

Takvim otvaranjem poluvremena, sa dva iznenađenja, Partizan se vratio u egal meč koji je trajao do nove promene ritma diktirane sa klupe srpskog predstavnika. Ovoga puta je Nikolić žrtvovao odličnu defanzivu svog tima, zarad sigurnijih poena u napadu. Izmene su bile Patrik Miler i Čakarević u igru, Aranitović i Marinković van. Uz te dve rokade Miler dolazi do svojih pozicija i donosi Partizanu 73-68, ali Crno-Beli sve prosipaju slabim zagrađivanjem i neozbiljnom odbranom Milera u tim momentima, koji je igrače “čuvao pogledom”.

Argentinac Redivio je kažnjavao svako loše pokrivanje prostora od strane košarkaša Partizana, a srpski internacionalac Dejan Todorović je preuzeo više ingerencija na sebe od ponovnog ulaska u igru. U tim momentima je došlo do kockanja sa gubitkom meča za sastav Partizana, usled pada u koncentraciji i nekoliko akcija u nizu u kojima napadačke kretnje nisu izvršene do kraja. U tom aspektu su grešili i Miler i Čakarević, što je ekipu dovelo do činjenice da zavisi od šuteva Milera sa poludistance. Srećom po goste, Amerikanac je pogađao i iz oštrih uglova i sa lakta, ali je odluka da se odustane od takvih napada bila ispravna. Partizan je do kraja susreta najviše postavljao igru 2 na 2, sa Veličkovićem i Gosom kao glavnim protagonistima, što je u velikom procentu dalo uspeha. To je suštinski i prelomilo utakmicu, ali je Partizanova odbrana do kraja pravila nekoliko ogromnih propusta: nezagrađivanje – neobezbeđivanje defanzivnog skoka, slabo čitanje situacija i pomaganje sa dobrih šutera, i konačno nedostatak defanzivnog stava i podignutih ruku kod Gavrilovića, Milera i skakanja na svaku fintu Čakarevića (kontraproduktivne reakcije).

Konačno, ukupna ocena košarkaške predstave Partizana u “Miribilji” je odlična, napad je ponovo pokazao svu svoju raznovrsnost, a odbrana je izgleda osetno bolje nego u većini prethodnih mečeva. Partizanovi košarkaši su izuzetan napredak ostvarili u igranju strane pomoći, bekovi su odlično pratili nogama (zatvorena je prva linija odbrane daleko bolje nego do sad), ali su neke dečije bolesti na defanzivnoj strani terena ostale. Individualno bi se za doprinos mogli pohvaliti Vilijams-Gos, Novica Veličković i Aleksandar Aranitović, dok se određene kritike (pre svega za defanzivu) moraju uputiti Mihajlu Andriću (nepotrebno grljenje protivnika na defanzivnom skoku u osetljivom delu meča 80-82, za dva slobodna bacanja), Đoku Šaliću za dva brza faula na iskakanju (isturena kolena i stomak što je upotrebio Todorović i guranje protivnika u aut prilikom zatvaranja čeone linije), ali i Patriku Mileru koji mora da shvati da se košarka na ovom nivou mora igrati u oba pravca. Zaključno, Partizan ponovo traži prolaz u Evrokupu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.