Strazbur u finalu Evrokupa, Trento pao u uzbudljivoj završnici

Strazbur je uspeo da na gostovanju pobedi Trento sa 78:86 i tako nadoknadi 6 poena zaostatka iz prvog meča. Francuski tim je imao + 19 sredinom poslednje četvrtine, Trento se vratio odličnom odbranom, spustio se na -6, ali nije uspeo da u završnici izbori prolaz u finale. Pobednički tim su predvodili Kolins sa 20 poena, 5 skokova i 7 asistencija i Dipor sa 20 poena i 7 skokova. Na drugoj strani blistao je Paskolo sa 22 poena i 13 skokova, pratili su ga Loket i Rajt sa 16 poena.

Strazbur je dobrom napadačkom igrom otvorio utakmicu. Ostvarena je odlična saradnja između spoljne i unutrašnje linije, pa su poeni lako dolazili iz reketa i iz šuta za tri poena. Trento je krenuo sa slabom odbranom i sa promašajima za tri poena u napadu, što je rezultiralo sa zaostatkom od 6:12. Kako se odbrana Trenta poboljšavala, a realizacija napada Strazbura padala, došlo je do izjednačenja rezultata. Važnu ulogu u napadu Trenta ,koji je bio nemoćan sa distance, odigrao je Paskolo, koji je poenima iz ofanzivnog skoka i posle odličnih otvaranja, uneo potpuni preokret u igri. Završnica prve četvrtine je ipak pripala francuskom timu, koji je povratio sigurnost u šutu i poveo sa 19:21.

Trento je u drugoj četvrtini pokušao da nametne agresivnu odbranu i brz tempo, sa dosta trčanja i igre u tranziciji. Strazburu to nije pogodovalo, uspevali su da poentiraju, tek nakon grešaka u preuzimanju u odbrani, koje bi igrači Trenta napravili. Na drugoj strani italijanski tim je bio učinkovit u šutu za tri poena i iz prodora. Kada su u nešto sporijem ritmu ostali bez rešenja u napadu njihov trener je zatražio tajm-aut pri prednošću od 29:27. I u nastavku igre Trento je delovao borbeniji i agresivniji, napadali su iz prodora i šuta spolja, dok su se igrači Strazbura trudili da obore ritam i igraju sigurno u napadu, spuštajući loptu u reket do Dipora. Posle nekoliko grešaka na obe strane u napadu Dipor je iznenadio sve i pogodio trojku, a onda je stigao odgovor Paskoloa koji beleži novi ofanzivni skok i pogađa u padu za 35:36 u poslednjoj sekundi prvog poluvremena.

Foto: https://twitter.com/sigstrasbourg

Foto: https://twitter.com/sigstrasbourg

Strazbur je bolje otvorio treću četvrtinu. Nastavilo se sa uspešnim spuštanjem lopte u rekt za Dipora, a pogođene  su i dve trojke. Trento je promašivao šuteve u pozicionom napadu, a odbrana Strazbura odlično pokrila ključne poentere Trenta. Pri rezultatu 41:48, klupa Trenta je zatražila tajm-aut. Ni posle tajm-auta šut sa distance Trenta se nije značajno popravio, iako su uspevali iz tranzicije i prodora da izbore faulove i šansu sa slobodnih bacanja. Tek na trenutke bi njihova agresivna, mada ne u potpunosti organizovana odbrana uspevala da zaustavi Strazburove napade. Francuski tim je sa jednakim uspehom nastavio da pogađa sa distance i da lako spušta loptu u reket. Pred poslednju deonicu meča se ušlo sa rezultatom 51:62.

Strazbur je nastavio da podiže razliku i u četvrtoj četvrtini. Kombinacija pogodaka spolja i letova i poena  Fofane u reketu; promašaja za tri poena i izgubljenih lopti Trenta, podigla je razliku na 53:70 i zakazala novi tajm-aut italijanskog tima. Trento je posle tajm-auta podigao nivo agresivnosti u odbrani i u potpunosti se vratio u igru. Dok su igrači Strazbura izgledali beznadežno u napadu, njihovi rivali su bili ubitačni iz tranzicije i koristili rani izalazk iz bonusa francuske ekipe. Rajt je posle dugo vremena pogodio trojku za 65:74, pa je Kole morao da zatraži tajm-aut. Pred kraj meča Trento je uspeo da obori razliku na kritičnih -6. U neizvesnoj penal završnici Dipor je pogodio trojku, istom merom je odgovorio Rajt, a onda je Baboa pogodio jedno slobodno bacanje koje je bilo dovoljno za prolaz Strazbura. Paskolo u poslednjim sekundama nije uspeo da postigne dalekometnu trojku koja bi Trento odvela u finale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.