Vuk Stevanić: Utisci sa finalnog turnira prvenstva Španije U16

Naš sagovornik je mladi Vuk Stevanić koji je bio najbolji igrač Canterbury Akademije na završnom turniru šampionata Španije U16. Vuk je u Srbiji košarkom počeo da se bavi u OKK Jagodina, a prvi trener mu je bio Saša Pantelić. Školovanje i košarkaški razvoj Vuk je nastavio u Španiji, na Kanarskim ostrvima.

1. Nakon završnog turnira šampionata Španije (U16) veliku pažnju su privukli momci sa Balkana. Jedan od njih je i naš Vuk Stevanić. Tvoji utisci?

Naš tim je odigrao sjajan turnir, uložili smo maksimalan trud u svakoj od utakmica i mislim da smo pokazali da možemo ravnopravno da se takmičimo sa bilo kojim timom u Španiji. Ostao je žal za jednom od 3 medalje kojom smo mogli sebe da nagradimo za uložen trud, ali svi smo i dalje prezadovoljni dostignutim rezultatom.

2. Može se slobodno reći da je tim tvoje Akademije bio najveće iznenađenje šampionata. Osvojili ste 4. mesto, i bili na jednu loptu i od Gran Kanarije i od Barselone… Igrate li timski ili na individualni kvalitet?

Naša igra se bazira isključivo na timskom kvalitetu. U našem timu nema igrača koji se indivialno ističe ispred ostalih, svi smo jednaki i igramo za dobrobit tima, a ne pojedinca.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

3. Prošlog leta si otišao iz Srbije na Kanarska ostrva. Iznesi nam tvoja zapažanja o celoj sezoni i prilagođavanju na nove uslove i život u Španiji.

U sezoni smo na timskom nivou imali i uspona i padova, ali ću moju prvu sezonu na Kanarskim ostrvima i u inostranstvu uopšteno pamtiti samo po lepim momentima. Kao i svako, i ja sam imao puno poteškoća u prilagođavanju, što u košarkaškom, što u akademskom smislu. Jezik, adaptacija na košarkaški stil igre, ishrana, klima i mnoge druge stvari na koje sam morao da se prilagodim su drugačije nego u Srbiji. Naravno, uz naporan rad sam sve to prevazišao. Takođe, u Canterbury akademiji uslovi su vrhunski i oni su jedan motiv više da se trudim i da radim na sebi.

4. Gde se igra bolji basket – u Jagodini ili na Kanarskim ostrvima?

Morao bih reći da se bolji basket igra na Kanarskim ostrvima. Košarkaški nivo, brzina igre i sam kvalitet je, u našem uzrastu, bolji.

5. Ima li istine da su te odmah nakon završnog turnira zvali Gran Kanarija i Barselona da pređeš u njihove škole košarke?

Za sada ne znam ništa o tome.

6. Kako bi opisao svoju igru? Podsećaš li na nekog renomiranog igrača?

Ne volim da hvalim niti kritikujem sebe, ja samo igram svoju košarku u datom trenutku i na datom mestu, a drugi su tu da me pohvale ili kritikuju.

7. Za kraj, pitanje o stanju u srpskoj košarci. Uporedi nam uslove rada u Španiji i u tvojim prethodnim klubovima? Šta je bolje tamo, a šta ovde?

Uslovi za rad u mojoj akademiji su dosta bolji nego u mom bivšem klubu u Srbiji. Sala za trening je bolja, kao i oprema i sprave za trening koje koristimo ovde. Imamo mašine za šut sa kojima obožavam da radim i nebrojeno puta sam ostao posle timskog treninga da bih ih koristio. Način treniranja je takođe drugačiji, i mislim da se u Srbiji insistira na malo više trčanja, dok se u Španiji dosta stavlja akcenat na taktičke delove.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.