Vladimir Kuzmanović: O reprezentativnom letu

Vladimir Kuzmanović, direktor reprezentacije Srbije, razgovarao je za portal Double-Double o reprezentativnom letu seniora i mlađih kategorija, uspesima i neuspesima, kao i o opštim temama koje su aktuelne u srpskoj košarci.

Vladimir Kuzmanović je nekadašnji košarkaš OKK, Beočina, Crvene Zvezde i Budućnosti, a u Crvenoj Zvezdi i Budućnosti je bio deo trofejnih generacija.

mozzartsport.com

mozzartsport.com

1. Kako komentarišete promenu cilja (nekoliko puta) koji je seniorska reprezentacija sama sebi postavljala? Da li je evaluacija 4. mesta na EP kao uspešnog ili neuspešnog bila pod uticajem tih promena ciljeva?

Kada se reprezentacija Srbije ispraćala na Svetsko prvenstvo u Španiju prošle godine, čini mi se da je otišla sa nikad manjim očekivanjima…a osvojeno je drugo mesto, i Srbija je počela povratak na najviša mesta. Jedan čovek, selektor Đorđević, je imao i pokazao viziju i on fantastično motiviše svoju ekipu. On nosi veliku harizmu sa sobom.
Prošle godine je jedna ekipa koja je realno bila za 1/4 finale, osvojila je srebrnu medalju, pa je nastala velika euforija, i to je dobro. Selektor je i ove godine, vođen ambiijom, najavio borbu za najviši plasman, što smatram pozitivnim bez obzira na činjenicu da to najviše pritiska može staviti na leđa upravo selektora. Kako bi se reagovalo da je selektor najavio 6. mesto, koje je možda i realno? Sigurno se takve najave, u košarkaškoj Srbije, ne bi svidele mnogima.
Sale Đorđević je želeo da proizvede veliku motivisanost, a to sam primetio i kod trenera Đokića. On je U20 ekipu pripremio tako da igrači ni ne misle o porazu, stvorio je apsolutni pobednički mentalitet i tako osvojio zlato bez poraza na takmičenju (i pripremama). A Sale je prošle godine od ekipe okarakterisane kao „gubitnike“, stvorio pobednike. Igrači su ove godine došli jako motivisani da se bore za najviši plasman. Đorđević nije čovek koji ima alibi priču, ali činjenica je da je bilo i povreda u toku procesa priprema, kao i da neki igrači sve do kraja nisu bili fit.
Inače o entuzijazmu igrače govori i činjenica da su na pripreme reprezentacije došli daleko fizički spremniji nego prošle sezone, spremni za veliki rad i rezultat.

sportinfo.rs Teška noć za Srbiju; poraz od Litvanije

sportinfo.rs
Teška noć za Srbiju; poraz od Litvanije

2. Boban Marjanović? Već znamo priču kako je došlo do problema (trener Borko Radović, intervju Dejvida Pika), ali ono za šta je javnost uskraćena su konsekvence ovog slučaja…Reprezentacija Srbije je ostala bez važnog igrača…

Ovo je pitanje na koje ja mogu da dam mišljenje, a ne mogu da dam odgovor. Ne polazim od toga da je ovo neko uradio planski, ali ne mogu ni da tvrdim ni da je slučajnost.
Ono što mene iskreno brine je ovo pravilo da NBA tim može da povuče igrača tek tako…To pravilo meni izuzetno smeta. NBA je u ovom slučaju izrazila zabrinutost samo za centra Marjanovića, da li će u budućnosti i neki banalni razlozi biti apostrofirani…

3. Pitanje čitalaca: Zašto selektor Đorđević ima „dvostruke aršine“ prema pojedinim igračima? Najčešće ime povezivano sa ovim pitanjem bilo je ime krilnog centra Armanija Milana Mačvana…

Sloboda selektora. Svi treneri koji su došli u Savez su slobodni i nezavisni u svom izboru, a bitna karakteristika kojom smo se vodili prilikom njihovog izbora je i da su agent-free…Konkretno, tim je uvek najbitniji…pa setimo se kada je Čutura bio u reprezentaciji, da li je iko ikada pitao zašto je on u reprezentaciji, a recimo Bogosavljev ga je nadigravao često…Nekada se poverenje u selektora nije preispitivalo.
Iz moje karijere, pitali su me da li je najbolja Budućnost iz 1999 godine? Ja uvek odgovaram da je najbolja Budućnost 2000., iako su otišli Šćepanović i Bulatović, koji su bili sjajni individualci. Kao tim smo bili bolji te 2000. godine.
Mi smo imali sastanak svih trenera mlađih kategorija kada je selektor Đorđević izneo kakvu košarku očekuje od mlađih reprezentativnih kategorija, a trener Bućan ili Klipa, ne sećam se tačno, su rekli da će učiniti sve da njihovi timovi igraju po datom zahtevu, ali da su ograničeni kandidatima za sastav, i da su klupski treneri. Dakle, klupska košarka i zahtevi su bitno drugačiji od reprezentativne…

4. Mlađe kategorije: U16. Selektor Trunić je u stručnoj javnosti ocenjen kao selektor teoretičar. Zanima me stav da li ste vi kao Savez zadovoljni njegovim radom i rezultatom?

Najpre, Trunić je smenjen sa obe funkcije, što je meni privatno žao.
Želim da naglasim da je profesor Trunić bio predložen od prethodnog saziva i da nije izabran i ranije samo sticajem okolnosti. Govorimo i o mestu koordinatora i trenera. Mi smo taj predlog podržali jer je Trunić već 3 meseca bio uključen u praćenje U16 selekcije.
Postoji nekoliko priča koje više predstavljaju više famu nego realnost. Truniću se često navodi da je u ranijem mandatu „povredio“ neke igrače, a niko neće reći da je upravo on na osnovu psiholoških testova ubacio tada u sastav Dangubića i Mitrovića…Oni su danas kandidati za A selekciju.
Ove godine su pripreme prošle bez i jedne povrede. Osim što su 6 povređenih igrača došli na pripreme, od toga se dva nisu oporavila za takmičenje. Sledeći problem su otkazi. Nekoliko predvodnika generacije nije bilo u selekciji…Radončić, Jovičić, Koprivica…
Postojala je bojazan da u slučaju lošeg scenarija na takmičenju Trunićeva reputacija bude ugrožena, a naš loš scenario je bio ispadanje u B divizuju. Ipak urađeno je bolje od toga, 8. mesto, ali očigledno su prethodni razlozi značajno uticali i na taj rezultat.

fiba.com Zlato Srbije U20

fiba.com
Zlato Srbije U20

5. U18 i U19. Ovog leta se pored rezultata koji su ove dve selekcije ostvarile, delom kritikovala i igra ovih sastava, kao i selekcija. Kakav je vaš komentar na izloženo?

Na veliku žalost, U18 je žrtvovana selekcija ovog leta. Bilo je više sastanaka između Klipe, Bućana i nas da se napravi dobar plan za ove dve selekcije.
Naša U19 ekipa je bila najmlađa, sa takvom željom smo otišli. Plan sa U18 ekipom koju je vodio Klipa je da upravo on vodi najveći broj momaka koje i inače vodi na klupskom nivou, pošto ih najbolje poznaje.
Osnovni problem je bila povreda Stefana Pena. Da smo znali da Peno vuče povredu on ne bi išao sa U19, već bi radio terapije i otišao sa U18 kasnije, gde nam je upravo klasični plejmejker jako nedostajao. Takođe, na rezultat U18 je uticao i premor Marinkovića. Smatrali smo da je u redu da Vanja u tom slučaju ne ode na takmičenje, jer je imao dobre zamene na poziciji beka.
Dakle, sastav ekipe je kasnio, umor Marinkovića, i ta povreda Pena su osnovni razlozi ovog rezultata.
Mešanje U18 i U19 je urađeno na najbolji način u datom momentu, samo je nedostajala kompletna slika, odnosno informacija da je Peno pod povredom.

6. Opšte pitanje trajanja priprema u srpskim reprezentativnim selekcijama. Da li reprezentativne pripreme traju predugo u Srbiji?

Znam, reći ćete da u Francuskoj, Španiji traju kraće…ali ja pitam gde igraju svi Španci (u mlađim kategorijama)? Igraju u Španiji, a mi ne znamo gde su nam deca. Mi nemamo stalnu komunikaciju, niti sredstva da obilazimo svu decu redovno.

7. Poslednja stvar koja je veoma uzburkala srpsku košarkašku javnost oko novog pravila o 4 stranca u mlađim kategorijama. Kakav je Vaš stav o tome? Kakva se poruka šalje mladim srpskim momcima koji treniraju košarku i sanjaju da igraju u prvom timu kluba u kojem rastu?

Ovu odluku je donela Skupština KSS gde su delegati klubova. Na ovo pitanje ne mogu da odgovorim direktno jer o tome nisam ni direktno odlučivao.
Moje mišljenje je da ovo pravilo neće doneti neke strašne promene, pošto je ovo pravilo postojalo i ranije samo sa razlikom da ti igrači nisu mogli da nastupaju u najkvalitetnijem takmičenju. Klubovi su smatrali da im ovo pravilo može biti od koristi usled velikog odliva najtalentovanijih igrača u druge zemlje.
Efekte ovog pravila ćemo tek videti. Ukoliko ovo pravilo ne dovede do boljitka, može biti i ukinuto. Imamo veliki broj Crnogoraca, Bosanaca, Makedonaca, povratnika…imamo i strance koje žive u Srbiji, čija deca bi eventualno igrala.
Srećnije je moglo da se ovo definiše, recimo da se ograniči na neki način, ali efekte ćemo tek videti.
Da se razumemo, ja ne branim pravilo 4 stranca. Ja samo pokušavam da sagledam i pozitivne i negativne strane ovog pravila. Pokušavam da ga razumem, i posmatram ga i kroz našu, reprezentativnu, prizmu: imali smo neke igrače koji nemaju pasoš, a voleli bi da igraju za Srbiju, a pri tom su povratnici ili na jak način vezani za Srbiju.

2 comments

  • Much ado about nothing. This gives us a good idea if that guy is a noob or not to fulfill his role.

  • Pohvala za autora intervjua na preciznim i konkretnim pitanjima a isto tako i za gospodina Kuzmanovica na realnim i objektivnim odgovorima! Zasto je sve to realno i objektivno? Odredjeno vreme sam skromno i nadam se profesionalno bio deo nase kosarke u Srbiji (trener klubskih ml.kategorija, ml.kategorije u reprez. Srbije, Trener u I ligi)! Trenutno radim u inostranstvu kao koordinator reprezentativnih selekcija! Navodim ovo iz samo jednog razloga jer smatram da mi koji radimo u sportu imamo duznost da iznosimo u javnosti istinu! Prvo, mnoge kosarkaski anonimne zemlje u Evropi su postavile sistem i pocele ozbiljno da rade sa mladjim kategorijama! Paralelno kod nas se desavao obrnut proces! Te prethodno navedene zemlje imaju sistemski bolje resene uslove za rad i funkcionisanje za razliku od nasih klubova koji su u sred nemastine, velikog upliva politike i dugo ocekivanog zakona o sportu! Finska je iznenadjenje samo za one (npr. doticni novinar iz Blic-a) koji ne prate ili se na osnovu “carsijskih prica” informisu o istom! Secamo se boljih vremena u kojima smo ziveli, obrazovani treneri i ljudi sa iskustvom su bili u nasim klubovima. Sad, svi oni pametni i sposobni beze iz kosarke ili odlaze u inostarnstvo! Rad sa mladjim kategorijama u Srbiji znaci samo glavobolju! Primer su komentari vezano za rezultate nasih reprez. selekcija! Tokom skolovanja i asistiranja jednom od nasih proslavljenih trenera, naucio sam jednu od najvaznijih stvari vezano za rad sa mladjim kategorijama! Rezultat u mladjim kategorijama uglavnom nije ekvivalent studioznom i metodskom stvaranju seniorskog TOP igraca!!! Postavljanje mladih ljudi (sa energijom i dokazanih u sportu) da se uhvate u kostac sa problemima u Srpskoj kosarci ne bi trebalo, da rezultira kratkorocnom analizom! Trebalo bi da rezultira dugorocnim planiranjem i postavljanjem sistema prilagodjenim za danasnje uslove u kojima klubovi rade i stvaraju! Postavljanje sistema istovremeno znaci i dati vreme odredjenim ljudima da ga postave. Da je to lako svi bi to uradili preko noci! Veliki upliv dusebriznika je takav kakav je i potrebno je boriti se istinom protiv toga! Pisanje odredjenih novinara mi daje za pravo da mislim kako ne pisu i ne izvestavaju realno! Lici da su iz razloga nekih interesa ili prijateljstava neobjektivni i odgovorni za stvaranje iskrivljene slike o realnim problemima. Mi Srbi smo uvek bili hrabri i spremni da rizikujemo tamo gde drugi igraju na sigurno! Takvi smo bili jer su nas verovatno muke i nase verovanje cinili takvima! Verujem da jos IMAMO TO U SEBI samo smo dopustili da nas oni losi nadvladaju! Lako ce te prepoznati ljude oko sebe koji ne stvaraju vec ih samo dusa-brine zasto je sve “to tako” ili imaju neki licni interes u svemu tome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.