Razgovor sa trenerom: Vinko Bakić

Košarkaški trener Vinko Bakić je sagovornik portala Double – Double.

Vinko Bakić koji je završio Višu košarkašku školu u Beogradu, pre Železničara radio je u mlađim selekcijama Partizana, a u periodu od 1998. do 2004. godine bio je angažovan kao prvi trener nacionalne selekcije za igrače rođene 1986. godine. Prvoligaško iskustvo je stekao u sezoni 2008/2009 kada je vodio KK Vizuru.

Zanimljivu epizodu je imao i u KK Železničar, što je prema njegovim rečima bio veliki izazov u njegovoj trenerskoj karijeri i karijeri košarkaškog radnika.

Vinko Bakić je , takođe, poznat i kao predvodnik nekoliko mladih ekipa Partizana koje su ostvarivale zapažene uspehe na međunarodnim turnirima.

starbasketcamp.com

starbasketcamp.com

1. Kako Vi gledate na situaciju u Srbiji u radu sa mladim igračima? Da li smatrate da se dobro radi ?

Situacija po pitanju mladih igrača u Srbiji je kompleksna. Radi se dobro, ali sa jasnim ograničenjima. Velika većina klubova nema finansijskih sredstava da na najvišem nivou isprati razvoj mladih igrača, ali je činjenica da Srbija proizvodi zavidan broj košarkaša u svakoj generaciji.

2. Kakvo je Vaše mišljenje povodom aktivne pojave a srpski mladi igrači sreću sve više traže u Španiji i Italiji, i još nekim evropskim zemljama a ne kod kuće?

Istina je da se pojavio taj trend odlazaka jako mladih igrača u inostranstvo, ali taj trend nije tako novijeg datuma kao što se čini. Neki igrači potpuno planski odlaze u inostranstvo, a opet neki drugi hrle u nepoznato. Ne može se unapred reći koje postupanje je bolje, ali ja nisam sklon da pozitivno ocenjujem prerani odlazak. Mislim da igrači mogu napredovati i ovde, u mnogim slučajevima i bolje nego vani.

3. Kakav je Vaš stav povodom pritiska raznih menadžera ili roditelja na mlade igrače?

Moderna košarka podrazumeva i rad menadžera, ali ispravan rad. Pritisci, posebno kod mladih igrača, a koji prelaze neku prirodnu, normalnu granicu svakako nisu dobri. Mogu imati samo loš uticaj na te mlade, neformirane, momke. Roditelji umeju takođe vršiti pritisak koji često prevazilazi razmere razumnog, ali svako svom detetu želi najbolje pa se to nekad odrazi i na takav način.

youtube.com

youtube.com

4. Da li smatrate da se u mlađim kategorijama u Srbiji suviše insistira na rezultatu i da se prednost daje akcelerantima, a da se ne vodi računa o kasnijoj ulozi igrača ?

Ne bih se složio u potpunosti, ali ima svakako istine i u toj tvrdnji. Kod nas su treneri često pod velikim pritiskom rezultata, pa tako i u mlađim kategorijama. Svako se bori da opstane, ali uloga mlađih selekcija bi trebalo da bude u svakom klubu fokusirana na razvoj igrača za prvi tim.

5. A kakvo je Vaše mišljenje o insistiranju na fizikalijama kod igrača na ovim prostorima? Deluje kao da smo napustili čuvenu jugoslovensku školu…

Fizičke predispozicije su u moderno košarci veoma bitne. Međutim, nisam pristalica ograničavanja kvaliteta igrača samo na fizikalije. Sa igračima se mora temeljno raditi na svim elementima košarkaške igre. Svakako istina je da smo se malo udaljili od jugoslovenske škole košarke, ali prilagođavanje trendovima nije nužno loše.

taboosport.com

taboosport.com

6. Prošlo leto donelo nam je veliki uspeh reprezentacije Srbije. Kakvi su Vaši utisci povodom promene filozofije igre seniorske reprezentacije i kakva su Vaša očekivanja od predstojećeg EP ?

Deluje da je selektor Đorđević zaista ostvario veliko razumevanje sa igračima na svim nivoima igre i da reprezentacija igra moderno. Mada, ne bi trebalo sada odlaziti u drugu krajnost i sav pritisak svaljivati na te momke i pre takmičenja. Srebro je izuzetan uspeh, a posebno su bile dobre i igre koje su našu reprezentaciju dovele do medalje. Bilo je i sportske sreće, naravno. Bez toga se ne može.

7. Kakvi su planovi trenera Bakića u nastavku karijere? Iza Vas su ostali raznoliki uspešni aranžmani što na reprezentativnom planu, što na klupskom.

Kao što sam već i ukazao, teško je izdržati sve nalete koje nameće moderna košarka i treneri su tu često na najvećem “udaru”. Svakako, spreman sam da se ponovo okušam u nekoj veoma ozbiljnoj priči, a o nekoj konkretizaciji nije zahvalno govoriti u ovom momentu. U košarci se stvari brzo menjaju.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.