Pro Futuro Sports: Sport i obrazovanje mogu zajedno

Pro Futuro Sports je elitna skautska organizacija koja sarađuje sa hiljadama obrazovnih institucija širom Amerike. Saradnja sa školama i trenerima se zasniva na našoj osposobljenosti da na pravi način procenimo sportski kvalitet Klijenta, provedemo ga kroz čitav proces priprema (Sat, Toefl, NCAA/NAIA Eligibility Center ) i preporučimo ga ciljnoj grupi škola koja će odgovarati njegovom/njenom sportskom i akademskom kvalitetu.

Portal Double – Double je razgovarao sa gospodinom Markom Vulovićem, generalnim menadžerom PFS o aktuelnim pitanjima rada ove skautske organizacije.

PFS

PFS

1. Kako ste došli na ideju da pokrenete ideju koja danas predstavlja Pro Futuro Sports?

Geneza te ideje je jako složena. Oduvek sam voleo sport, posebno košarku. Ceo život sam se bavio košarkom. Nisam se bavio na vrhunskom nivou, ali sam tome bio posvećen kao da je na vrhunskom nivou. Sa druge strane, u mojoj porodici je uvek obrazovanje bilo na prvom mestu. Sa 20 godina sam prelomio. Odlučio sam se za obrazovanje.

Inače sam diplomirani ekonomista, ali sam po završetku fakulteta želeo da ostanem u sportu. Ideju za ovu priču veznu za PFS sam dao bratu od tetke koji je završio fakultet u Americi i dobio internship u Minesota Timbervulfsima. Prolazio je kroz sve nivoe skautinga tamo. To je faktički i pokrenulo čitavu ideju – da ja ovde regrutujem momke i devojke za odlazak, a da on tamo pomogne da se ti klijenti adekvatno smeste i započnu svoje obrazovanje i nastave sa sportom.

Naš prvi klijent je bio Dražen Zlovarić, a drugi Vaso Aleksić, momak iz Crne Gore. Kada smo videli kako je u prvoj godini sve dobro prošlo, kako su njih dvojica dobili sjajne uslove shvatili smo da se od te priče može napraviti ozbiljan posao. Onda su njihovi prijatelji počeli da se javljaju da i njima obezbedimo nešto slično, i tako je sve u stvari započelo.
Nismo u startu imali viziju velike firme, jednostavno se razvilo. Nakon faze učenja sa prvim klijentima, shvatili smo da ideja pruža korist svim stranama: porodici klijenta, samom klijentu i nama. Porodica i klijenti dobijaju ono najvažnije: obrazovanje, ali i drugu sportsku šansu.

2.Šta možete reći o kvalitetu univerziteta i generalno ideje studiranja/sporta u SAD ?

Postoji mali broj univerziteta koji se na svetskom nivou prepoznaju. Međutim, koji god da univerzitet klijanti završe u SAD, diploma je validna i potpuno jednaka diplomi, recimo, stečenoj na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Univerziteti koji ozbiljno prave razliku na svetskom nivou su univerziteti iz Ajvi lige, Petriot lige…Oni su izuzetno skupi, i garantuju faktički zaposlenje nakon završetka. Ostali su dobri, a diploma je svakako priznata.
Najvrednije stvari, pored tih formalnih, koje studenti dobijaju su kontakti, usavršavanje jezika kao i prihvatanje i upoznavanje sa sistemom vrednosti. Svakako bih istakao kontakte kao najznačajnije.

3. Možete li da objasnite put klijenta koji angažuje PFS?

Volja je apsolutni broj jedan u ovoj priči. Bez čvrste odluke u tom pravcu ne savetujem nikako odlazak u SAD. Jaka želja je presudna, kao i jasna odluka da se studira i nastavi sa sportom.

Programi se dele na odlaske u srednje/prep škole tj. akademije i na univerzitete/džunior koledže.

Odlazak u srednje škole je daleko jednostavniji za klijenta, ali teži za nas. Retko koja srednja škola daje pune stipendije. Što se tiče materijala koji su tu potrebni, to je samo video materijal, svedočanstva iz srednje škole i jaka volja da se ode tamo.

Što se odlaska na univerzitet tiče, to je potpuno druga priča. Skautiranje i predstavljanje igrača traje dugo. Nijedan univerzitet se ne zaleće u odluci da uzme internacionalnog  igrača.
To je proces koji mora trajati bar 6 meseci, pa do godinu dana. Polaganje jednog testa, drugog testa…prolazak eligibility…

Mi funkcionišemo ovako: kada se klijent pojavi mi se prvo predstavimo, objasnimo kakva su očekivanja i način realizacije.
Svakom klijentu pristupamo pojedinačno. Svaki klijent je u specificnoj situaciji. Često sve može da promeni neka periferna stvar , recimo datum rođenja. Takođe, jako je važna pozicija i naravno kvalitet igrača.
Kada prikupimo sve informacije o klijentu, mi postavimo osnovu. Odnosno, pripremamo video materijal. Tražimo highlights, kao i snimke sa cele utakmice. Često je veoma teško raditi sa univerzitetima iz SAD koji su na košarkaški nižem nivou, jer su treneri obično neadekvatno pripremljeni da istaknu svoje zahteve.

fansided.com: Nikola Malešević ( Rhode I. )

fansided.com: Nikola Malešević ( Rhode I. )

4. Koliko se interesujete za klijente koje ste poslali u SAD? Da li ostajete u kontaktu sa klijentima ili se sve završava njihovim odlaskom?

Ja ne mogu da kažem da se mi bavimo klijentima kada odu tamo. Međutim, trudimo se da održimo kontakt sa klijentima i sa porodicama klijenata. Tamo negde u novembru, kontaktiramo klijente i porodicu da proverimo kako su se snašli, da li su zadovoljni, da li imaju nekih posebnih utisaka. Takođe, mi klijente ( posebno one u srednjoj školi ) obaveštavamo šta bi trebalo da urade, koji test da polože i slično, da bi kasnije mogli da pređu na naredni nivo.

U svakom slučaju smo tu za klijenta i spremni da izađemo u susret ukoliko je bivšem klijentu potrebna bilo kakva pomoć.

5. Kakvo je vaše mišljenje da li je bolje za mlade igrače da odu u srednju školu ili koledž u SAD ili da grade karijeru u profesionalnom klubu?

Ja ne volim da generalizujem, ali sada ću to delom učiniti. Mislim da je za vrhunske talente možda bolje da idu profesionalnim putem, mada i tu je teško reći. Zavisno od situacije do situacije. Za one koji nisu u poziciji da potpišu vrhunske ugovore tako mladi, definitivno je bolje da se otisnu na školovanje i sport u SAD.

Generalno, ko teži i obrazovanju pored sporta, sigurno je koledž bolje rešenje.

xosnetwork.com: Dražen Zlovarić ( Chattanooga )

xosnetwork.com: Dražen Zlovarić ( Chattanooga )

6. Da li biste želeli da , primera radi, istaknete neke svoje bivše klijente koji su postali uspešni u svojim oblastima?

Mnogo klijenata je proslo kroz naše programe, a neke od njih sam već pomenuo. Ne bih da nabrajam jer ih ima mnogo, a ne bih želeo nekoga da izostavim jer su svi sjajni momci i devojke i veoma uspesni i perspektini mladi ljudi. Eto, primera radi veoma uspešni su Zlovarić i Nikola Malešević koji se na visokom nivou bavi košarkom…Bilo je još puno klijenata, i ove sam istakao ilustracije radi. Kao što sam već rekao, Zlovarić je bio prvi naš klijent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.