O košarci sa Vladom Kuzmanovićem

Sagovornik sajta Double – Double je bivši srpski košarkaš Vladimir Kuzmanović. Kuzmanović je u karijeri osvojio pregršt trofeja, a zlatne godine je proveo u možda najjačem timu sa ovih prostora u poslednjih 20 godina, podgoričkoj Budućnosti. Ljubitelji košarka Kuzmanovića pamte i kao jedinog igrača koji je rumunskoj košarci podario trofej Evročelendž kupa uz nagradu MVP finalnog turnira. Čini se da je to uspeh koji u toj zemlji nikada neće biti nadmašen.

Vladimir Kuzmanović će biti imenovan za direktora reprezentacija Srbije na narednom sastanku UO KSS.

1. Vaši počeci su bili, čini mi se, veoma zanimljivi…? Počeli ste u Njujorku ?

Da…To je portorikanski Harlem, u Njujorku, između 110. i 120. ulice, kraj u kojem je bilo jeftinije naći stan. Sestra je tamo otišla u studentskoj razmeni, pa se i zaposlila i ostala duže..Tako sam se obreo u tom kraju. Njujork mi je bio izuzetan, prvi put sam video mesta iz omiljenih filmova. Sa sestrinim tadašnjim dečkom Draškom sam, iz znatiželje, otišao na basket. Pre toga uopšte nisam igrao basket, samo sam na TV video zakucavanja Džeralda Vilkinsa. Košarka me nije zanimala. Štaviše, odbio sam da me vode u Medison Skver Garden. Međutim, na basket sam otišao…
U sali su bili samo crnci, stajao sam, i samo sam rekao da se nadam da znaju da smo mi belci iz nesvrstanih, ne lokalni. Na to smo dobili loptu i to je bio znak da možemo da se priključimo . Pravila su bila specifična, jedan na sve. Ko god da ima loptu mora da prođe barem 5 prepreka da dođe do koša. Dobio sam poštene batine, jer nisam znao da igram košarku. Kako spustim loptu ona nestane, onda sam se prilagodio da brzo šutiram. Ono što je interesantno, Draško je pobedio basket, ipak je škola sa Tašmajdana bila uspešna. Kad sam se vratio u Beograd, ja sam bio pun utisaka, i iza kuće na Karaburmi smo montirali koš.Tada dolaze i prvi prenosi utakmica NBA, 1986/87..a već 1989/90 je počeo da izlazi časopis Koš i Divac odlazi u NBA. Tada sam i počeo da igram.

Sve je počelo ozbiljnije u srednjoj školi, išao sam u V beogradsku, a u 3. godini sam igrao za tim škole protiv strahovito jake XIV gimnazije gde su igrali prvotimci beogradskih klubova i osvojili smo srebrnu medalju. Medalju mi je predao Dule Vujošević i rekao „bravo mali” . Tako je krenulo, otišao sam u OKK Beograd.

2. Prva stanica : OKK Beograd ?

U juniorskom timu OKK, u finalu te sezone sam dao 42 poena. Ali, niko nije čuo za mene. Takvo je vreme bilo, nije bilo interneta. Pojavio sam se niotkuda, i kao jedan od retkih napravio takav skok.

Onda sam ušao u prvi tim. Igrao sam na 5-6 utakmica po par minuta, ali sam intenzivno radio na sebi. Sledeće sezone, dobio sam sjajne saigrače u vidu Bogosavljeva, Nikolića i Zorana Radovića. Trening je bio sjajan.

3. Beočin je bio sledeći izazov. Utisci iz prve briljantne sezone u karijeri ?

Muta Nikolić me je iz OKK Beograda uzeo, prepoznao je u meni potencijal na osnovu mog nastupa na nekom turniru u Novom Sadu. Tada kreće jedna sjajna priča. Moram sa ponosom da kažem da će ove godine biti 20 godina od tog istorijskog finala Beočina i da ćemo se okupiti.
To je prvi i poslednji put da je jedan mali tim bio nadomak titule, igrao sjajnu košarku i iz kojeg izlaze fantastični igrači : Topalović, Topić. Moja žal je tada bila  povreda stopala, a time i propuštanje reprezentativne akcije za OI u Atlanti 1996. godine. Međutim, nisam se previše osvrtao na to.

blic.rs

blic.rs

4. Ekipa Beočina se rasplinula: trener Nikolić je otišao u Partizan, a Topić, Topalović i Vi godinu dana kasnije u Zvezdu. Kako niste pratili trenera?

Imali smo validne ugovore u trenutku Mutinog prelaska u Partizan. Siguran sam da bi nas povukao. U sledećoj sezoni, kada smo mi otišli u Zvezdu, Muta je već bio otišao iz Partizana.
Zvezda se u tom momentu našla na pravom mestu u pravu vreme..Isto tako će godinu dana kasnije postupiti potpuno pogrešno. Tim je posle osvajanja titule, raspustila isto veče. Htela je da napravi jači tim, a na kraju ništa…Tvrdim da bi šampionati bili daleko neizvesniji i da bi Zvezda imala bolje rezultate da se nije tako olako odrekla šampionske generacije.

5. To je proizvelo izuzetnu, evropsku, Budućnost?

Da.Topić i Topalović i ja smo prešli u Budućnost. Kao i zvezdaši Obradović i Rakočević. I Tomašević i Brkić.
Radonjić, Nikola Bulatović, Pajović, Šćepanović, Vukčević – sjajna ekipa.

6. O Saši Pavloviću?

Saša Pavlović u tu sjajnu ekipu dolazi dve godine kasnije. Ja sam imao 31 godinu i bilo mi je veoma teško da igram 1 na 1 sa njim. Bio je momak koji nema granicu. Meni je žao što je otišao u NBA, gde je sigurno bolje finansijski prošao…Ali sam ga ja video kao najboljeg evropskog igrača, a mislim da to nije dostigao u igračkom smislu. Svakako poseban igrač.

7.Najdraži saigrači u karijeri ?

Apsolutno dvojac Topalović i Topić. Žao mi je što sa Željkom nisam ostao blizak kao sa Milenkom.
Sa Milenkom sam, neko vreme,  imao nerazumevanje..ali sada je to prevaziđeno. Važi i interna šala, kada igramo veteranski basket svi kažu kako Milenko uvek zna gde sam, ali ja na to kažem da ja uvek znam da Milenko zna gde sam i šta ću da uradim.
Ima tu puno igrača još. Rakočević, jedan neshvaćen momak u tom trenutku, treneri su tada od njega tražili pogrešne stvari. Sada bi Rakočević sa svojim predispozicijama bio još bolji igrač, fantastičan.  Tomašević, izuzetan centar.
Igrao sam sa fantastičnim igračima, EL je bila nezaboravno iskustvo: protiv Saleta Đorđevića i Duenjasa..Stojka Vrankovića i Majersa..posebno vreme.
U to vreme su to bili izuzetni momci koji su donosili prevagu, igrala se takva košarka. Usporenija košarka prilagođenija Evropljanima, a sada je došlo do dosta izmena u košarci. Približili smo se NBA, i fizikalije i brzina igre su postali dominantni.

Pokojni Mirza Delibašić je 1988, na Mekdonalds turniru u Parizu rekao, i na to se uvek u intervjuima osvrnem, evropska i američka košarka su dva različita sporta.
Slažem se sa tim. A danas mi ostaje žal zato što smo ispustili autentičnost.

mozzartsport.com

mozzartsport.com

8. Asesoft : sjajna avantura ? Kako ste se osećali kada ste završili u Rumuniji ?

Posle Budućnosti, sam pričao sa Partizanom. Divac i Danilović su ušli u klub i imao sam sjajan razgovor sa Divcem. Rekao sam da bih ja rado ostao u zemlji, sa 31 godinom a i uvek sam bio korektan i prema navijačima Partizana.

Međutim, put me je odveo u Belgiju i Šarlroa. Tamo sam ponovo osvojio titulu i kup. Posle Šarlroa sam otišao u Grčku u Apolon iz Patre, na poziv Darka Rusa. Tu sam doživeo neugodnu povredu kolena koju nisam sanirao. Nisam bio više za najteže lige, a nisam bio ni za bacanje.

Asesoft je bio veliki izazov. Potpisao sam ugovor na 2 godine. U prvoj sezoni smo osvojili Evročelendž i bio sam MVP finalnog turnira. Drugu sezonu nisam mogao da prihvatim zbog povrede. Želeo sam da sačuvam kolena. Ona su bila potpuno zdrava nakon 7 meseci, ali nisam mogao u 35. godini sebi da dozvolim toliku pauzu. Drugo, tada mi je supruga saopštila da je trudna. Hteo sam da mi kolena služe za trčanje za klincima, a ne za još jednu sezonu karijere.

9. Vi ste bili u ekipi koja je Zvezdi donela poslednju titulu. Kako Vi ocenjujete šanse Zvezde da posle toliko vremena osvoji titulu ? Partizan se neće predati to je svima jasno…

Ne želim da ulazim u prognoze. Drago mi je da se Partizan igrački podigao u odnosu na početak sezone.
Jedino što mogu da poželim je da sve prođe u najboljem redu i da pobedi bolji.
Zvezda ima sjajnu sezonu iza sebe, skor 24 – 2. Ali to sve pada u vodu ako se ne finišira u završnici sezone. Kao što rekoh, Partizan se podigao igrački u odnosu na početak sezone i biće sjajni okršaji.

mojacrvenazvezda.net

mojacrvenazvezda.net

10. Kog igrača biste izdvojili kao igrača koji je najviše napredovao u ovoj sezoni ?

Bobi Marjanović svakako. Izuzetan skok , MVP Evrolige.

11. Double – Double pitalica :

NBA ili Evropska košarka ?

Kada je Džordan otišao u penziju prestao sam da gledam NBA. Evropska košarka se približila NBA, i po pravilima i po sistemu igre..ali svakako je Džordan bio taj koji je davao posebnost NBA ligi, igrao je svoju igru i pobeđivao na svoj način. Poređenja njega i Kobija Brajanta nisu realna.

Najbolji jugoslovenski / srpski igrač?

Jugoslovenski – Dražen Petrović
Srpski – Vlade Divac

ABA ili domaća liga ?

Odluka za Jadransku je bila zato što su nas uslovili izlaskom u Evropu preko nje. Upravo od te činjenice zavisi odluka.
Ja sam za domaću ligu, uz taj uslov. Da se stvori i raširi baza. Biće potrebno vreme da se oporavi srpska košarka, ali ponavljam odluka najpre zavisi od prohodnosti ka evropskim takmičenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.