O Albi i NCAA sa Martinom Sajfertom

Sagovornik portala Double – Double je centar Albe iz Berlina Martin Sajfert. Sa Martinom smo pričali o periodu provedenom u NCAA i o prvoj evroligaškoj sezoni.

1. Kako si počeo da treniraš košarku, obzirom da nije sport broj 1 u Nemačkoj?

Pre nego što sam počeo da igram košarku bio sam plivač 6, 7 godina. Izgubio sam interseovanje za plivanje i probao nekoliko različitih sportova, kao što su odbojka, rukomet i atletika. Kada sam imao 16 godina, bivši trener mog brata me je pitao da li želim da dođem na jedan od njegovih treninga i vidim da li mi se sviđa košarka. To sam i uradio, i od tada igram košarku.

2. Karijera te je odvela do NCAA, gde si imao dobar period u Eastern Washington Eagles. Šta je ono što će ti ostati u sećanju iz vremena provedenog u Americi?

U Americi je zaista bilo sjajno. Stekao sam puno novih prijatelja sa kojima sam još uvek u kontaktu. Ima mnogo stvari koje ću pamtiti, ali najviše to koliko ljudi u Americi zapravo vole košarku. U Nemačkoj mladi igrači ne dobijaju toliko pažnje. U Americi je to bilo mnogo drugačije, tako da ću se toga navjiše sećati.

spokesman.com

spokesman.com

3. Trenutno provodiš svoju prvu sezonu u Albi, a Saša Obradović ti ne daje mnogo prostora. Kako to utiče na tvoje samopouzdanje i na rad na treninzima?

Mislim da ne utiče mnogo. Svaki put kad dođem na trening, pokušavam da dam sve od sebe i da napredujem. Želim da iskoristim to vreme da unapredim svoju igru, i nadam se da zaigram.

4. Kako bi ocenio svoje kvalitete u igri? Šta misliš da je dobro, a šta bi trebalo popraviti?

Lično mislim da sam dobar u igri blizu koša. Oborio sam rekord koledža u procentima za 2 poena u sezoni. Takođe, u toku igranja na koledžu bio sam poznat kao pouzdan skakač i bloker.

5. Da li ti više leži brza, tranziciona košarka ili igra 5 na 5 u sporijem ritmu?

Volim oba sistema igre. Dosta mojih poena dolazi upravo iz brze igre, ali mislim da mogu da odgovorim zahtevima u oba stila.

6. Gde vidiš sebe sledeće sezone? Da li ćeš se boriti za mesto u timu ili ćeš svoju sreću pokušati da nađeš na drugom mestu?

Pošto sam potpisao sa Albom na dve godine, pokušaću da se izborim za mesto u timu. Međutim, na kraju sezone ću sa generalnim menadžerom kluba i sa svojim agentom razgovarati o svojoj budućnosti i odlučimo šta je najbolje za mene.

spokesman.com

spokesman.com

7. Ko su najboji saigrači sa kojima si igrao i koji protivnik je najteži za čuvanje?

Svi moji sadašnji i nekadašnji saigrači su sjajni . Sada sam u timu sa Nilsom Gifajom, sa kojim sam igrao mnogo pre nego što smo i jedan i drugi odučili da odemo u Ameriku. Obojica smo igrali za mlađi tim Albe u sezoni 2009/10. Mislim da mi je trenutno najteži protivnik Marko Banić. Veoma je iskusan i zna vrlo dobro da koristi svoje telo, što ga čini teškim za čuvanje.

8. Double-doulble pitalica:

Šta je bolje za mlade igrače, NCAA ili Evropa?

Za mene je NCAA bio savršen izbor. Trebalo bi ići korak po korak. Ne bi trebalo svaki igrač da odabere taj put. Stekao sam odlična iskustva i šansu da diplomiram.

NBA ili Evroliga?

Evroliga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.