Nedeljni razgovor: Danilo Tasić

Sagovornik portala Double – Double je sjajni košarkaš Konstantina Danilo Tasić. Konstantin je regularni deo domaćeg šampionata završio na 2. mestu, i predstavlja najveće iznenađenje KLS. Nastup u Superligi, Nišlije su započele sa dva poraza, ali i teškim protivnicima Partizanom i FMP.

Danilo Tasić igra na poziciji krilnog centra , a visok je 207 cm. Jedan je od stubova niškog Superligaša i svojim kvalitetom je definitivno prevazišao KLS ligu.

1. Kako si počeo da treniraš košarku ? Da li si bio visok ili je nešto drugo presudilo?

Nije visina. Nisam bio visok od početka. Košarku sam počeo da treniram sa 10 godina. Sestra, starija, Dara Kovačević je bila igrač. Išao sam na utakmice sa majkom, i pratio sestru. Ona je zaslužna.

Počeo sam u Hemofarmu. Nisam bio nešto visok, igrao sam trojku tada. U osmom razredu sam naglo izrastao.
Ključni čovek za moj razvoj u juniorskom periodu i u Hemofarmu bio je trener Žare Vučurović, koji je u klub došao kad sam imao 16, 17 godina. Kod njega sam naučio osnove košarke, on je zaista zaslužan trener za moju karijeru. Za mlađe selekcije, Žare je verovatno najbolji trener u Srbiji.

2. Prvi profesionalni ugovor ?

Iz Vršca sam imao ponudu da potpišem prvi profesionalni ugovor, ali sam se opredelio za Niš i za B ligu. Konkretno, imao sam stipendijski ugovor u Nišu, a otišao sam tamo da se razvijam i napredujem. Otišao sam sa Jovicom Antonićem, koji je bio trener tamo.

Mislim da je to bio pun pogodak. Razvijao sam se i vredno sam trenirao. Igrao sam na dvojnu registraciju, a posebno značajan mi je bio rad sa prvim timom i minutaža koju mi je Jovica davao. Cilj je bio da se uđe u prvu ligu, tako da nisam dobijao previše prostora, ali i to je bio odličan podstrek za dalje.

kurir.rs

kurir.rs

3. Prvi ozbiljni seniorski minuti vezani su za trenera Boška Đokića. Kako si prihvatio takvu ulogu i prelaz u seniorsku košarku ?

U seniorskoj košarci sam najviše napredovao kod Boška Đokića. On je odličan trener i prvi mi je ukazao veću šansu. Kod njega vlada autoritet na treninzima, ali je dobar stručnjak. Sa FMP je čak i osvojio Jadransku ligu.

Mada, u seniorskoj košarci su mi svi zaista bili dobri i pomogli su mi. Joca ( Jovica Antonić ) mi je pomogao da prihvatim prelaz iz juniorske u seniorsku košarku, dok mi je Boško unapredio elemente košarkaške igre. Pohvalio bih i sadašnjeg trenera Marka Cvetkovića, mlad je, ali i zajedno rastemo u timu. Mislim da će biti dobar trener…

4. Najbolji saigrači na terenu i van njega?

Ima dosta igrača koji su mi dragi. Dangubić, Mitrović, Krstić iz Mega Leksa, Joca Novak. A u Nišu sam takođe stekao odlične prijatelje Gorana Ostojića, Mladena Vitkovića..ima ih dosta i zaista ne bih više izdvajao, jer ne mogu sve reći.
Inače, cela ekipa Konstantina je bazirana na drugarstvu, kao porodica smo i na tome se zasniva naš plasman u Superligu.

5. Kako ocenjuješ stanje u srpskoj košarci ? Šta bi izdvojio kao nedostatak u ozbiljnom trenažnom procesu ?

U Konstantinu, što se treninga tiče nemam primedbi. Hala je dostupna stalno, imamo treninge dva puta dnevno, teretana nam je uvek otvorena. Što se tiče uslova za trening, Konstantin nam je sve omogućio.
Što se drugih klubova tiče, ono što sam čuo je da ima i treniranja samo jednom dnevno…kako gde..
E sad ta materijalna situacija, to je svuda problem. U svim ekipama. Možda je samo FMP redovan u plaćanju. Nisu ni neke velike pare za koje se igra a još su i neredovne, i upravo je to možda jedan od razloga zbog kojih mladi igrači odlaze i sreću traže negde drugde.

6. Dosta smo čuli o mnogim nedostacima naših klubova koji proističu iz teške materijalne situacije…Zanima nas kakvo je stanje u klubovima po pitanju medicinske nege, regeneracije, brige o zdravlju i ishrani igrača?

Za samu fizičku spremu i regenereaciju mi sami izdvajamo novac. Medicinski tretmani, masaže i kondicione treninge..To sami moramo da priuštimo i teško je sve to isfinansirati …
A ishrana, mi u Konstantinu imamo dva obroka dnevno…A iz ostalih klubova mi igrači kažu da nije to baš sjajno..male su porcije, nema uvek mesa..
Mi imamo dobro hranu, ne mogu da se požalim. Ima i kvalitetno i kuvano, bogate su porcije.
Opet kažem da su uslovi kod nas dobri, samo novčani deo nije idealan …Kasni se sa platama.

zurnal.rs

zurnal.rs

7. Koji su planovi Konstantina u Superligi ?

Mi smo u ligi igrali dobro, pominjana su i pojačanja za Superligu. Ali nedostatak sredstava nam nije dozvolio pojačanja..eto.
Malo nas je poremetio ovaj poraz od FMP kod kuće. Da smo tu pobedili podigla bi se atmosfera..ali i ovako nam je glavni cilj napredak i neka afirmacija, kako naša igračka tako i kluba i trenera. Naravno, što više pobeda to bolje.

8. Kako ti se čini publika u Nišu ? Protiv Partizana je bilo dosta publike…ali kakvo je realno stanje?

Što se toga tiče, naše utakmice ne prati veliki broj navijača. I to mi je žao. Više dolaze roditelji i prijatelji kluba da gledaju, nego navijači ovako.
Protiv Partizana i Zvezde ima puno ljudi u publici, ali ti ljudi, čini mi se, uglavnom dođu da gledaju Partizana i Zvezdu, manje nas.
Slaba je podrška u Nišu..a karte nisu skupe. Karte su 100 dinara za naše utakmice, a Čair je renoviran pre 4 godine tako da su dobri uslovi u hali, kako za igrače tako i za posetioce.

9. Koji su tvoji planovi za nastavak karijere? Da li napuštaš domaću košarku nakon ove sezone ?

Mislim da sam dosta igrao u KLS. Igram već 3 godine, igram dobro i u dobroj sam formi. Ostao bih ovde ako bi me pozvali neki veći timovi. Inostranstvo takođe vidim kao napredak, a i da obezbedim materijalne uslove. Ovde stvarno nije adekvatno sa te strane.

juznevesti.com

juznevesti.com

10. Dolaziš iz sportske porodice. Postoji anegdota da je, dok si igrao u juniorskim kategorijama Hemofarma, tvoja mama bila veoma aktivna na tribinama? Navijala je za tebe i bila veoma žustra? Pa je trener posle u svlačionici pitao o tome…

Moja mama je igrala košarku, pratila je sestru na mnogo utakmica. Ona se ponaša kao publika na našim mečevima, ponesu je sudijske odluke i igra..a zaboravi da je naš roditelj, i moj i sestrin.
Realna je inače. Uvek pohvali kad treba, a kad iskritikuje nije bez razloga.
Bila mi je velika podrška u juniorskim kategorijama i značilo mi je kad čujem njenu podršku sa tribina. Sada me manje prati zbog svojih obaveza.
A to jeste tačno za anegdotu…Žare Vučurović je samo pitao u svlačionici, čija su ono roditelji bili toliko aktivni na tribinama i vikali ? Ja sam se javio, da je moja mama…On je rekao, dobro Taske…i svi smo se smejali. Dobra šala je bila.

11. Ko te savetuje u košarci ?

Najviše moja starija sestra, takođe košarkašica. A sada me dosta i savetuje Vlada Kuzmanović. On mi dosta pomaže, kao prijatelj. Uvek ima prave savete za mene.

12.  Double – Double pitalica :

NBA ili EL ?

Evropska košarka mi je draža. nekada sam pratio NBA, sada manje.

Svakome je san da igra za reprezentaciju Srbije . Da li ćeš ostvariti svoj san ?

Možda. Iskreno se nadam pozivu. Bila bi mi ogromna čast.

Bio si blizu U20 reprezentacije?
Da ispao sam kao 13. igrač, Vlada Jovanović je bio terener.

Da li si imao nekog uzora u košarci ?

Ranije sam dosta pratio NBA, sada manje. Džejms mi je bio zanimljiv. A kada sam bio mlađi, dosta sam pratio sestru i ona mi je bila košarkaški uzor.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.