Košarka kao život – Aljoša Mitrović

Sagovornik portala Double-Double bio je srpski košarkaš Aleksandar (Aljoša) Mitrović.

Aljoša Mitrović, rođen je 1990. godine u Beogradu, a pokriva pozicije krila i beka. Visok je 201 cm.
Aljoša je u dosadašnjoj karijeri nastupao za Mega Leks, Partizan, Metalac, Peristeri, Vršac i Zlatorog Laško.
Sa Partizan osvojio je ligu Srbije, kup Radivoja Koraća a ima i prsten Jadranske lige.
Bio je deo ekipe Partizana koja je igrala na završnom turniru Evrolige u Parizu, 2010. godine.
U mlađim reprezentativnim selekcijama nastupao je za U16( Bronzana medalja sa EP), U18 i U20 reprezentaciju. Bio je i deo B reprezentacije Srbije kao i na širem spisku Univerzitetske selekcije Srbije.

1. Kako si počeo da igraš košarku? I kada? Šta je presudno uticalo da košarku shvatiš kao opredeljenje?
Košarkom sam počeo da se bavim sa 10 godina, a presudno je bilo što su svi moji drugari uveliko trenirali. Ja sam se do tada bavio karateom iz kog imam i zeleni pojas, ali sam želeo da se oprobam i na košarkaškom terenu. Otac mi se bavio košarkom pa je i to bio razlog više da košarku prihvatim kao nešto što prirodno ide uz mene.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

2. Koji su ti bili košarkaški uzori na početku karijere? Koga si želeo da kopiras na terenu?
Kao i svima, Majkl Džordan. Uz Džordana koga smatram sinonimom košarke, tu je i Predrag Danilović čiji mi se stil igre prilično sviđao i sa kojim sam pokušavao da se poistovetim što je više moguće.

3. Kojeg saigrača bi izdvojio kao najkompletnijeg igrača sa kojim si igrao?
Igrao sam sa puno dobrih igrača ali dvojica koja su na mene ostavila najveći utisak svojim košarkaškim znanjem i mogućnostima su sigurno Dušan Kecman i Jovo Stanojević. Stanojević je jedan od retkih centara koji je imao dar da igra i ispod koša podjednako dobro kao i malo dalje i fascinirala me je lakoća sa kojom je on sve to na terenu izvodio. Kecman je igrač sa kojim sam puno sparingovao na treningu i koji uz neverovatno elementarno poznavanje košarke uvek bio pun trikova i finti koje su u najmanju ruku atipične a jako efikasne.

4. Kojeg protivničkog igrača ti je bilo najteže da sačuvaš?
Dru Nikolas i Džejsi Kerol su dvojica najtežih igrača za čuvanje sa kojima sam se susretao i bio u duelu. Krasi ih jako sličan stil igre sa puno promena ritma i trčanja, odlično čitanje blokada tako da stvarno ne bih mogao sa sigurnošću da kažem koga je teže čuvati. Jednostavno, obojica su noćna mora za svoje čuvare.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

5. Koji treneri su najviše doprineli tvom košarkaškom razvoju? Od kog trenera si najviše naučio?
Osnovne košarkaške elemente sam učio od Siniše Matića čiji mi je trening i rad na tehničkim aspektima pomogao puno u karijeri i olakšao mi i pokrivanje pozicije plejmejkera sa 203 cm. U svet profesionalne košarke su me uveli Aleksandar Kesar i Mihailo Uvalin koji su mi maksimalno pomogli da se adaptiram na njene zahteve. Sigurno sam najviše naučio od Duška Vujoševića, koji je poznat kao trener koji insistira na detaljima i maksimalno preciznom izvođenju svega što od igrača zahteva. Naučio sam da kao plejmejker gledam u semafor, da pratim koliko faulova ima najbolji protivnički igrač, da napadima koje zovem ciljam njega ili nekog slabijeg odbrambenog igrača… To je samo deo, ali mi je ostalo najupečatljivije.

6. Koje elemente svoje igre smatras da bi trebalo unaprediti? Koje su tvoji najveći kvaliteti?
Smatram da bih kao visok bek trebao još bolje da igram i koristim svoju visinu na niskom postu. Takođe smatram da moj šut iz driblinga ima dosta prostora za napredak.
Kao svoje najveće kvalitete bih naveo igru u tranziciji i šut.

7. Trenutno nemaš klub. Kakvi su tvoji planovi za budućnost? U kakvoj sredini bi voleo da nastaviš karijeru?
Prvo bih želeo da me zdravlje posluži. Voleo bih da odem u organizovan tim koji ima ambicije u kome bih imao i prostora ali i igrao takmičarsku košarku na dobrom nivou. Plan za budućnost mi je da do kraja karije odigram još po koju sezonu Evrolige jer smatram da to svojim radom i posvećenošću i zaslužujem.

8. Da li imaš klub koji posebno voliš ili čija igra ti se najviše sviđa?
Volim Makabi iz Tel Aviva od kada pratim košarku. Razlog je, uz sjajnu atmosferu i slobodan i rasterećen stil igre pun brzih rešenja i sa minimumom šablona. Njih je uvek zabavno gledati.

9. Reprezentacija Srbije ostvarila je odličan rezultat na Mundobasketu u Španiji. Kako ti se činila igra srpskog tima i vođenje od strane selektora Đorđevića?
Bilo je pravo zadovoljstvo gledati utakmice reprezentacije, koliko zbog uspeha toliko i zbog načina na koji je izvojevan. Selektor je svakog igrača učinio 50 procenata boljim i to se odrazilo i na igru i na rezultat.

10. Žreb za EP 2015. godine dodelio nam je veoma tešku grupu. Kako ti vidis šanse srpskog tima na najvećoj evropskoj smotri košarke?
Moderni sport je, po mom mišljenju, obezvredio dugoročne prognoze zato što skoro do poslednjeg dana nije poznato u kakvim će se sastavima ekipe pojaviti, ko će imati problema sa povredama i otkazima. Nakon SP sam sigurno optimista i ukoliko zdravlje posluži naše najbolje momke siguran sam da postolje nije daleko niti nedostižno.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

11. Sarađivao si sa trenerom Partizana Duškom Vujoševićem, za koga je poznato da svim svojim igračima, a posebno mladim, ugrađuje ljubav prema knjizi. Da li ti voliš da čitaš? Ima li istine da Dule propituje o sadržaju pročitanih knjiga?
Volim da čitam, a ljubav prema knjizi sam nasledio od roditelja, koji su gajili kult čitanja. Vujošević mi je poklonio nekoliko knjiga o kojima smo prodiskutovali. Propitivao me je skoro kao nastavnik na času srpskog jezika. Uz knjige, neretko sam dobijao i karte za pozorišne predstave i to je još jedan pokazatelj njegove brige o duhovnom stanju igrača.

12. Pitalica:

Dijamantidis ili Spanulis? Zašto?
Dijamantidis, uvek su me fasinirali visoki plejmejkeri, a on je sigurno jedan od najboljih u Evropi svih vremena.
Vučević ili Peković? Zašto?
Peković, više volim centre čija se igra bazira blizu koša a on je jedan od najboljih u svetu u tome.
NBA ili Evroliga? Zašto?
Evroliga zato što svaka utakmica cele sezone donosi neverovatna uzbuđenja. NBA volim da gledam isključivo od Plej-Ofa i mislim da jedino tada i ima šta zanimljivo da se vidi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.