Intervju sa Edinom Avdićem

Sa Edinom Avdićem smo pričali o košarci u Evropi i Americi. Poredili Stefa Karija sa Mahmud Abdul Raufom i ostale zanimljive priče koje možete videti u video verziji ovog intervjua na našem portalu, ali neke zanimljive odgovore smo vam izdvojili ovde.

Foto: BasketballNcaa

 

Misliš li da je moguće porediti različite periode košarke? Na primer, košarka iz vremena kada si ti bio igrač i ovaj period danas. Koji je bio kvalitetniji?

Mislim da je moguće porediti svaku košarku, samo ukoliko stvari stvari u pravi kontekst. A što se tiče kvaliteta, mislim da je ondašnja košarka bila bolja. Imao si više zvezda, talentovanije igrače, kada pogledaš: Kukoč, Radja, Divac, Djordjević, Danilović, Paspalj… Ako ćemo realno, ovakvih igrača danas nema, možda su jedino Španci sa onom generacijom rodjenom ’80-ih bili baš dobri, ali mislim da je talenat debelo na strani starijih generacija.

Koji je bio tvoj prvi posao?

To je bilo na poslednjoj godiji studija. Pitali su ko želi da ide na nacionalnu televiziju i javilo se nas nekoliko, a čini mi se da sam se jedini ja prijavio za sportsku redakciju. Onda se pojavila koledž košarka, pa su pitali ima li neko ko zna ovo da radi i ja sam, naravno, pratio to i znao pa sam digao ruku, medjutim, nisu me pustili samog, pa je sa mnom radio i jedan kolega-Vladimir Majer, koji i dan danas radi kao košarkaški komentator.

Ukratko, kako ti se čini ova sezona ABA lige? Ima li neki igrač da ti je posebno postao drag ove sezone?

Žižić. Koji igra nestvarno u plej ofu Evrolige. Onda, Jović. On mi se svidja zbog inteligencije, načina igre, jeste da nema šut, ali on to kompenzuje na druge načine i nekako ekipa “melje” kada je on na parketu.

Evroliga, kako ocenjuješ novi sistem? Ko ti je favorit?

Ispalo je odlično. Ja sam mislio da se neće znati ko pije ko plaća, a na kraju smo u poslednjem kolu videli borbu za plej of.  Mislim da je bio pun pogodak, a favorit mi je Fenerbahče. Imaće veliku podršku u Istanbulu, a baš mislim da su favoriti jer su dosta kašljucali tokom sezone i Obradović bi mogao da osvoji i devetu titulu Evrolige.

Zvezda je dobro gurala, ali ostala kratka. Misliš li da mogu naredne sezone da urade nešto više? I može li Partizan nekako da se iskobelja i da se vrati na put stare slave?

Što se tiče Partizana, ne verujem da će se desiti iduće godine, ide im dosta teško i videćemo kako će to sve da izgleda. Zvezda s druge strane, igrala je odlično Evroligu, pogotovo što su imali nekoliko igrača koji su imali sezonu života baš u Zvezdi i dosta zasluga ide Dejanu Radonjiću. Ruku na srce, malo ih je usporila povreda Jovića i verovatno zamor materijala.

Duško Vujosević je preuzeo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kakva su tvoja očekivanja sa novim selektorom?

Mislim da će to biti dobro. Njegova najveća barijera je nepoznavanje stranog jezika, jer ne ide da ti motivišeš igrača preko prevodioca, ali mislim da ovde gde je isto govorno područje, da može da napravi nešto zaista dobro. Svi znaju Duška Vujoševića, nema tu neke posebne filozofije, a mislim i da će njemu ovo pre svega zdravstveno da odgovara i sa dobrim timom kakav Bosna ima, može da zaista dogura daleko.

Sada malo o NBA ligi. Krenućemo od onog najaktuelnijeg, trka za MVP. Ko ti je favorit Vestbruk, Harden ili možda neko treći?

Ja mislim da će Vestbruk dobiti MVP nagradu. Ovo što je on uradio nije vidjeno još od Oskara Robertsona, čovek ima tripl dabl u proseku, čak i u plej ofu. Iako mi je Harden draži igrač, ovakva sezona ne može da prodje neopaženo, zaslužio je zaista.

Sta očekuješ u u plej ofu? Ko ti je favorit na Istoku, ko na Zapadu? Koga vidiš u finalu?

Verovatno opet Golden Stejt i Klivlend. San Antonio se muči protiv Memfisa, Djinobili i Parker nisu više oni stari i nemaju više onu formu, onaj tim, Dankan im mnogo fali, prevashodno zbog odbrane. Sve u svemu, očekujem ponovo finale izmedju Klivlenda i Golden Stejta.

Kako komentarišeš ovu “small ball” maniju? Da li je to samo “prolazna faza” ili nešto što će promeniti košarku ubuduće?

To je već vidjeno. Don Nelson je to radio ’88. U košarci je sve ciklično, u jednom momentu će se vratiti centri, pa će prestati da budu popularne četvorke koje šutiraju, nego će se gledati četvorke koje igraju dole, pa će malo pik end rol da se forsira… Kako je Majk D’Antoni govorio, daj mi petoricu koji zna trče, šutiraju driblaju i dodaju, umesto nekog ko ima 220 i samo smeta, pa ćeš da vidiš kakvu ćemo košarku da igramo.

Stef Kari, kažemo da je legitimni naslednik Mahmuda Abdula Raufa. Misliš li da se on možda rodio u to neko pogrešno vreme i da bi danas bio produktivniji?

Pre svega, tada je konkurencija na njegovoj poziciji bila mnogo jaka. Rauf je bio čudovišan napadač, stravično brz, šut iz driblinga gde defanzivac ne stigne ni da podigne ruku, a on je već pogodio. Imao je on drugih problema, kao npr onaj turetov sindrom koji ga je mučio, ali i ona scena kada je odbio da poštuje američku himnu, to je sigurno bacilo senku na njegovu karijeru. On je i na koledžu bio vanserijski šuter, ta brzina i repertoar u napadu je nešto što neodoljivo podseća na Karija, samo je Rauf bio čvršći i Kari se malo muči protiv nešto jače odbrane, dok kod Raufa to nije bio slučaj.

Moramo da spomenemo još jednu stvar. Sudjenje na NBA utakmicama. Zaista se mnogo puta desilo da sudije rade loš posao-koraci, sporni faulovi… Imaju verovatno i najbolje uslove, a rade lošiji posao nego neke evropske sudije. Svakako da se igra brže i da je zbog toga malo teže da se sudi, ali je nemoguće da trojica sudija ne vide očigledne korake, zbog čega misliš da je to tako?

Uvek je toga bilo. NBA Action iz devedestih, sećam se, Kendal Gil pravi 11 koraka. Ako ne ugrožava igru, ne svira se. Nepisano je pravilo da u NBA ti moraš da zaslužiš kredit kod sudija. Ali sudije su u funkciji igre, za razliku od Evrope, gde sudije svesno unakaze odredjeni tim, gde imamo situaciju da jedna ekipa izvede po 30 bacanja više od druge.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.