Intervju : Alen Abaz

Trener iz Sarajeva, Alen Abaz, govori za Double – Double o svojoj KK Bosni, Mirzi Delibašiću, Mirzi Teletoviću, angažmanu u BIH i Libanu i opštoj trenerskoj filozofiji.

Alen Abaz trenutno sa velikim uspehom radi u Libanu i reprezentaciji BIH. U reprezentaciji BIH, trenutno je na poziciji asistenta Dušku Ivanoviću.

1. Trenersku karijeru ste započeli na nagovor Mirze Delibašića nakon uspešne igračke karijere. Koliko Vam je značila podrška Delibašića, legende jugoslovenske košarke?

Da nije bilo Mirze i Vječeslava Tolja, legende sarajevske košarke, verovatno se ne bih bavio trenerskim poslom. Oni su ti koji su procenili da ja imam kvaliteta da postanem trener.

2. Sarađivali ste sa izuzetnim trenerima. Sa kojim ste ostvarili najbolju komunikaciju, a od koga ste najviše naučili ?

Dugo sam bio asistent u KK Bosna. Prvi trener kojem sam asistirao bio je Mensur Bajramović, on me je uveo u svet ozbiljne seniorske košarke. Posle toga, puno sam naučio od Jure Zdovca, a trenutno učim od Duška Ivanovića kome sam asistent u seniorskoj reprezentaciji BIH. Od svakog trenera se može naučiti, ali ne treba kopirati ničiji rad, već treba sve naučeno predstaviti kroz svoju ličnost.

3. Košarka u BIH je u pretrpela značajne promene. Legendarna KK Bosna, ponos i bivši evropski šampion, više ne postoji. Igokea osvaja titule, ali čini se sa sve slabijim timom. Široki je takođe ispao iz ABA…U čemu vidite rešenje ?

Generalno je novčana kriza, klubovi preživljavaju i slažem se sa konstatacijom da je kvalitet iz godine u godinu sve slabiji. To je više regionalni problem, najbolji primer je ABA liga koja je sve slabije takmičenje iz godine u godinu. Mislim da bi klubovi trebalo da nađu model po kome će uspeti da prevaziđu krizu koja nije samo sportska, čak više ekonomska. Možda bi više snage trebalo da ulože u građenje tima nego u kupovinu igrača na jednu sezonu.

sportsport.ba

sportsport.ba : Alen Abaz

4. Koja je vaša trenerska filozofija, u nekoliko reči ? Škola Ace Nikolića u vidu jake odbrane koja preteže ili ?

Škola Ace Nikolića nije bila samo odbrana. Ja sam nostalgičan za jugoslovenskom košarkom u kojoj je dominirala improvizacija i vic u odnosu na šablon. Dobili smo timske igrače, a sputali kreativnost. Sputali smo šut na račun poštovanja uigranih akcija koje se igraju striktno do kraja. Dakle, moja filozofija je ono što smo izgubili starom jugoslovenskom košarkom. Složićete se da u reprezentacijiranije nije mogao da igra igrač sa lošim procentima šuta.

5. Kakav je Vaš stav povodom angažovanja stranaca u reprezentaciji ? BIH to praktikuje već neko vreme…

To je nužno zlo. U ovom trenutku se mnogo bolje radi sa mlađim selekcijama u BIH i sve tri selekcije igraju A diviziju… Nadam se da će se iz ovog rada pojaviti igrači koji će moći da nose reprezentaciju na poziciji na kojoj trenutno angažujemo strance.

6. Meni se čini da reprezentacija BIH ima u perspektivi sjajne igrače, ali nikako da se sve poklopi. Koga u sastavu BIH vidite kao budućeg nosioca reprezentativnog uspeha ?

Mislim da sadašnji čelnici KS BIH shvataju da je pravi put rad i ulaganje u mlađe selekcije i da će sve selekcije pokazati puni potencijal na anrednim takmičenjima. Posle Jusufa Nurkića koji se afirmisao i igra NBA, dolaze novi igrači Vrabac, Buza , Sulejmanović, Karahodžić, Atić, Sikiraš, Musa…pred kojima je, nadam se, svetla budućnost.

7. Radite u Libanu sa velikim uspehom. Sa strane kada se posmatra čini se da libanska košarka tapka u mestu : angažuju Amerikance i i dalje ne razvijaju sopstvene kapacitete. Kakvo je vaše viđenje ?

U Libanu je, kao što kažete, problem ulaganja u poznate igrače strance, a sa druge strane slabe posvećenosti razvoju mladih. Libanska košarkaška javnost živi na staroj slavi , igranju 3 uzastopna svetska prvenstava, pobedi nad Francuskom i osvajanjima arapskih i azijskih medalja. Ali, znate da u sportu nema istorije.
Slab rad sa mladima kompenzuju skupim pojačanjima iz inostranstva, a to svakako nije dobro za libansku košarku.

scsport.ba

scsport.ba

8. Svoj kvalitet ste dokazali i na Balkanu i u reprezentaciji, a u Libanu ste veoma cenjeni. Gde sebe vidite u nastavku karijere?

Ono što bih svakako voleo je snažna KK Bosna, koja bi sa svojom tradicijom trebalo da bude ono što je bila. A svako bi voleo da sa svojim matičnim klubom pravi uspehe.

9. Otkrijte nam svoj omiljeni trenerski specijal/akciju ?

Nemam ništa omiljeno, trudim se da sve specijale i akcije prilagodim ekipi. Veliki treneri kažu da je svaka akcija dobra ako se radi na ispravan način.

10. Double – Double pitalica :

Najbolji jugoslovenski/bosanskohercegovački košarkaš svih vremena je ?

Najbolji igrač BIH je Mirza Delibašić koji je i proglašen sportistom vijeka. Trenutno najbolji košarkaš BIH je Mirza Teletović. Najbolji jugoslovenski svakako Dražen Petrović.

FIBA ili ULEB ?

Fiba je ranije lošim potezima dozvolila da Uleb preuzme primat u svim takmičenjima. Uleb je vremenom postao društvo bogatih, zatvoren za neke košarkaške centre. Ako Fiba povrati primat, nadam se da neće uraditi isto.

Omiljeni trener u evropskoj i američkoj košarci ?

Greg Popović u Americi, a u evropskoj imam više favorita, svaki je originalan na svoj način, pa ne bih mogao nikoga da posebno istaknem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.