Intervju: 1 na 1 sa Juliom Balogh

Danas razgovaramo sa Juliom Balogh. Julija je mlada mađarska košarkašica, koja pored nastupa u svojoj zemlji ima i internacionalno iskustvo. Julija igra na poziciji beka šutera, visoka je 178 cm, a rođena je 1994. godine.
U dosadašnjoj profesionalnoj karijeri nastupala je za mađarske prvoligaše Bajai NKK, ZTE NKK kao i Zala Volan. U Ujedinjenom Kraljevstvu igrala je za ekipu Sevenoaks Sans.

1. Kako si počela da treniraš košarku ?

Kada sam imala 5 godina, išla sam na plivanje, a moji rođaci su igrali košarku. Uvek smo išli na njihove utakmice i upravo je to presudilo.
Odlučila sam da se upišem u školu košarke kada sam videla oglas.

Privatna arhiva : Julia Balogh

Privatna arhiva : Julia Balogh

2. Kakvi su uslovi za bavljenje ženskom košarkom u Mađarskoj ? Da li je visok kvalitet trenera koji rade, sala, teretana, zdravstvene nege?

Pa, imamo u Mađarskoj neke odlične trenere, ali fokus nije na njima. Nekako ne dobijaju pažnju koju zaslužuju.
U većini timova ne obraća se prevelika pažnja na zdravstvenu negu igračica, niti koja šta jede i kako jede. Sale su dobre, ne naravno kao u SAD ili Britaniji, ali ima lepih mesta za igru.

A kondicioni treneri ? Da li ih vi same plaćate ili ih timovi imaju u svom štabu ?

Tužno je, ali samo nekoliko timova ima kondicione trenere, a i većina njih nije na najvišem nivou po kvalitetu.

3. Voleo bih da mi kažeš nešto više o igranju u Engleskoj ? Kako je bilo ?

Engleska je divna zemlja, i ljudi su divni. Volela sam svoje saigračice tamo, a i bilo je veliko iskustvo videti kako funkcioniše WBBL. Hale su odlične i sve je podređeno nesmetanom napretku igračica. Timovi tamo imaju dosta stranaca, i sve je podređeno američkom načinu igre baziranom na snazi i atleticizmu. Moj tim je bio sačinjen od mladih igračica, koje su uglavnom reprezentativke svojih zemalja, a dobijaju i solidnu minutažu u ozbiljnom takmičenju kakva je prva liga Engleske.

Zašto si napustila Englesku i Sevenoaks Sans ?

Bilo je više razloga, ali osnovni je bio moje neslaganje sa trenerom.

Privatna arhiva: Julia Balogh

Privatna arhiva: Julia Balogh

4. Koje su tvoje košarkaške prednosti, a šta su ti nedostaci?

Dobar sam šuter, i odlično se snalazim u neizvesnim završnicama. Mentalno sam jaka. Najviše bih trebalo da unapredim igru u odbrani 1-1. Mada, uvek se može napredovati u svim segmentima.

Voliš šut sa distance, posebno za 3 poena ?

Da, hahaha.

5. Koji treneri su bili ključni za tvoj košarkaški razvoj?

Mogla bih da izdvojim 3 trenera koji su najviše doprineli mom razvoju. Počela sam da igram košarku u timu Csata DSE, gde sam imala dva sjajna trenera koji su me naučili većinu stvari u košarci : Tursicsne Ivan Kriszta i Tursics Sandor. Kada sam prešla u sledeći klub, mnogo sam naučila od Farkas Sandora.

6. Koji su ti planovi za nastavak karijere ? Planiraš i fakultet ?

Da. Trenutno planiram da se fokusiram na studiranje uglavnom. Planiram da upišem fakultet društvenih nauka ili pravni fakultet u septembru. Sa košarkaške strane, svakako da planiram i tome da se posvetim. Očekujem adekvatnu ponudu, a ako je bude rado ću je prihvatiti.

Privatna arhiva: Julia Balogh

Privatna arhiva: Julia Balogh

7. Double – Double pitalica :

( W )NBA ili EL ?

Evroliga svakako.

Omiljeni tim ?

Onaj u kojem igra Dvejn Vejd…hahahaha.

Omiljeni tip košarke ?

Evropski svakako. Gde je razmišljanje ispred snage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.