Djuzepe Poeta : Srbima je košarka u krvi!

Ekskluzivno za naš sajt govorio je nekadašnji košarkaš Virtus Bolonje, Laborala, Manrese i Trenta, a takodje je i bivši reprezentativac Italije.  Njegovo ime je Djuzepe Poeta ili kraće – Pepe. Pepe je rodjen na jugu Italije, u gradiću Batipaljia, 12. septembra 1985. godine. Izašao je i na NBA draft 2007. godine, ali nije bio izabran. Danas je govorio ekskluzivno za doubledouble, a evo šta je imao da kaže.

Giuseppe-Poeta

Tvoj novi tim je prošle godine izbegao ispadanje iz lige. Kakva su očekivanja Torina za narednu sezonu?
Predvidjam dobru sezonu. Prošla godina je bila teška za Torino. Tek su ušli u prvu ligu i naišli su na neke prepreke, ali su uspeli da ih preskoče. Ovaj tim i ovaj grad imaju zaista veliki potencijal.

Prošle sezone si nastupao za Trento. Tvoj potpis će sigurno biti od velikog značaja, šta misliš da možeš doneti svom novom klubu osim izuzetne radne etike?
Sigurno ću doneti novu energiju i dosta iskustva ekipi. Ništa manje nisam pružao tokom čitave karijere.

Igrati za nacionalni tim je sigurno velika čast. Italija ima prilično dugu košarkašku istoriju i tvoje partije nisu prošle neprimećeno. Ima li neka utakmica koju posebno pamtiš?
Zaista sam ponosan što sam imao prilike da nosim dres reprezentacije Italije. Taj osećaj je neverovatan nezamenjiv. A veruj mi, sećam se svake.

Da li imaš omiljenog saigrača?
Uh, teško pitanje. Pogotovo za mene koji igram 16. sezonu. Stvarno ne mogu da se odlučim, imam mnogo prijatelja koji su mi bili saigrači.

Ko je bio tvoj idol u detinjstvu? Da li si više pratio evropsku ili američku košarku i imaš li omiljeni tim?
Pošto sam veliki fan košarke, rekao bih da sam pratio i evropsku i američku košarku. Oduvek sam navijao za Virtus Bolonju, a u NBA ligi moj omiljeni tim su bili Čikago Bulsi. A što se tiče idola, najviše sam se ugledao na Djanmarka Poceka, Šarunasa Jasikevičiusa, Stiva Neša i Majkla Džordana. To su bili moji omiljeni igrači.

Da li si pratio Olimpijske Igre? Koja reprezentacija te je oduševila, a koja razočarala?
Pratim, naravno. Najprijatnije sam iznenadjen Australijom. Momci igraju sjajno, a razočaran sam Brazilom. Očekivao sam više od njih.

Samo jednu sezonu si igrao van Italije. To je bilo u Španiji. Sezonu 2014-15 si počeo u Kaha Laboralu, gde si na svom debiju imao 12 poena, ali si kasnije napustio Vitoriju i sezonu završio u Manresi. Koja je najveća razlika izmedju ACB lige i Palakanestra?
Španska liga je najkvalitetnija u Evropi, kako igrački tako i u samoj organizaciji, kako arena, tako i cele lige. Tamo se više cene „tehničke“ nego „atletske“ sposobnosti, zaista su posebni.

Šta imaš da poručiš našim čitaocima u Srbiji?
Moram da kažem da vam je košarka u krvi(smeh). Stvarno volim Srbiju, a i ranije sam češće posećivao Beograd tokom leta, prelep grad.

Pepe, hvala ti na ovom interesantnom razgovoru. Bila mi je čast što sam imao priliku da te intervjuišem, sve najbolje u nastavku karijere.
Hvala, takodje. Ciao, brate!

www.gazzetta.it

www.gazzetta.it

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.