Dino Butorac : zanimljiv košarkaški put

Dino Butorac je profesionalnu karijeru započeo u Cedeviti. Put ga je vodio preko Širokog, Budućnosti iz Podgorice i Džolija iz Šibenika sve do Švedske. U severnoj zemlji se Butorac okitio sa 2 titule nacionalnog šampiona u dve godine.

Dino Butorac je rođen 1990. godine, visok je 192 cm i pokriva poziciju beka.

1. Počeo si profesionalnu karijeru u Cedeviti. Kasnije te je put vodio kroz još neke klubove sa ovih prostora, pa sve do Švedske. Kako si se obreo u toj severnoj zemlji?

Prva godina je bila velika promjena za mene, najviše jer mi je to prva godina da sam stvarno daleko od kuće pa je i prilagodba bila nešto sporija. Druga sezona je bila pun pogodak, jer sam od početka znao šta mogu očekivati.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

2. U 6 sezona profesionalne karijere naosvajao si se trofeja, čak 4 imaš do sad. Da li imaš najdraži i zašto baš taj?

Najdraži trofej je zasigurno ovaj zadnji. Ova sezona je bila iskorak u mojoj karijeri, jer sam imao veću minutažu pa je samim time ljepši osjećaj. Naravno da su i drugi su dragi, ali će mi ovaj posebno ostati u sjećanju.

3. Sve čitaoce ali i druge profesionalne košarkaše ovde zanimaju uslovi igranja u Švedskoj. Ti si tamo već proveo 2 sezone. Možeš li nam predstaviti švedsku košarku?

Liga je stvarno dobra, dobiva sve više na težini i kvaliteti, jer su budžeti klubova svake sezone veći, tako da većina klubova dovodi puno stranaca, pretežno afirmiranih Amerikanaca. No možda je ipak najveća razlika što su mjesečna primanja redovna, od prve do zadnje ekipe na tablici. Posjećenost utakmica je dobra, najveća kod vodećih ekipa, tako da je i atmosfera odlična. Najbolji klubovi igraju i Eurochallenge, a mogućnost igranja europskih utakmica nikad nije na odmet.

4. Da li bi mogao da izdvojiš neke protivnike koji su ti ostali u pamćenju kao izuzetni košarkaši?

Odmah mogu izdvojiti Braceya Wrighta, iako sam samo na treningu igrao protiv njega. On je odličan igrač od kojeg sam naučio dosta toga. Tu je naravno i Marino Baždarić. Kada svaki trening čuvate jednog od najboljih šutera ABA lige, to može samo pomoći oko stjecanja sigurnosti u obrani i učenja pokoje stvari u napadu.

 

5. U ovoj sezoni si unapredio dosta statističkih kolona. Koji je sledeći korak: odlaziš li u neku od najjačih liga u Evropi?

Još je rano za neke konkretnije planove, ali naravno da bih, ako je moguće, volio iduće sezone u neku još jaču ligu. U svakom slučaju ću saznati ovo ljeto.

6. Pošto si svoje ime upisao u 2 titule Sodertalje Kingsa, da li si zvezda tamo? Zaustavljaju li te navijači na ulici?

Košarka u Švedskoj nije toliko popularna kao hokej, ali se polagano diže. Sa sve većim ulaganjem u košarku, pojačava se i interes publike. Sodertalje nije velik grad pa vas svi više-manje znaju, a na utakmice uvijek dolazi cijela obitelj.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

7. Šta misliš da su tvoji najjači aduti u igri, a šta bi trebalo da poboljšaš?

Najjači je šut, prvenstveno catch and shoot i tu vidim najviše mjesta za unaprijeđivanje, posebno šuta iz driblinga. Tu je i obrana, pošto sam uvijek zadužen za najbolje igrače protivničke ekipe. Ljeto uglavnom služi za rad na slabim točkama, ali i napredak, a tu mislim na dribbling, brzinu snagu itd.

8. Kako se slave titule u Švedskoj, a kako na Balkanu? Ima li razlike u temperamentu i u slavlju?

Pola ekipe je s ovih prostora, tako nije bilo velike razlike ( haha )

Privatna arhiva

Privatna arhiva

9. Double – Double pitalica:

NBA ili Evroliga ? Zašto?

Euroliga zbog taktike, razmišljanja, obrane … Ima puno stvari i uvijek bi radije to pogledao, iako sam NBA fan i često gubim noći gledajući utakmice.

Omiljeni košarkaš svih vremena?

Bilo ih je dosta i dosta sam ih prati ,ali nekako mi je već duže vremena najdraži Manu Ginobili. Njegov način igranja je nešto što me uvijek iznenadi, to je tip igrača od kojeg nikad ne znaš kakav potez očekivati.

Očekivanja od EP 2015. ?

Mislim da imamo odličnu ekipu i da neki dečki tek trebaju pokazati najbolje igre. No ipak nas ne bih odmah svrstavao u sam vrh, jer ima dosta stvari oko kojih će ovisti plasman. Puno je tu odličnih ekipa koje kandidiraju tako da mogu reći da jedva čekam da vidim većinu utakmica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.