Intervju: 1 na 1 sa Jelenom Vučković (ona je pobedila) !

Sagovornik portala Double-Double je Jelena Vučković, mlada košarkašica KK Hajduk Veljko iz Negotina, koja će pojačati ŽKK Bor.

Jelena je zaljubljenik u košarku, voli trening i utakmice, a pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera. Rođena je 1995. godine.

Ovaj razgovor nije kao drugi, jer je Srbija zemlja košarke na svim nivoima, a ujedno je i pokazatelj da se košarka može živeti i van najsjajnijih svetala glavne pozornice.

Privatna arhiva Jelena Vučković: broj 6

Privatna arhiva
Jelena Vučković: broj 6

1. Jelena, šta te je uvelo u košarkaške vode? Kako si počela?

Kad sam bila klinka imala sam želju da radim sve sto radi moja sestra. Ona je tada već dugo trenirala, bila najbolja u ekipi. Gledajući nju, poželela sam da budem isto što i ona. Uz to, tada su i sve devojcice sa kojima sam se ja druzila trenirale i stalno su me terale da im se pridružim, jos jedan razlog. I na kraju, sve utakmice koje je Partizan tada igrao bile su praćene u mojoj kuci, i to bi bio treci razlog koji me je naučio da volim Partizan i košarku.

2. Pominješ da je Partizan bio praćen kod tebe. Da li si kao manja imala omiljene košarkaše ili košarkašice?

Bio i ostao. Ne mogu sad trenutno da se setim svih sezona, kako su se smenjivale, davno je to bilo. Ali svaka sezona je imala nekog novog. Sećam se Miloša Vujanića, Fredija Hausa, Kecmana naravno… Što se košarkašica tiče sestre Dabović su veliki borci, kao i Sonja Petrović, ali su mi ipak najdraze Španjolka Alba Torens i Amerikanka Dijana Taurazi. Dve najbolje na svetu.

3. Da li znaš da je većina legendarnih srpskih i jugoslovenskih košarkaša došla iz manjih mesta? Ti si iz Negotina. Kako to objašnjavaš?

Da, naravno da znam. Kao i to da su se sve te košarkaške legende stvarale u katastrofalnim uslovima, teškim i napornim radom. Upravo tako objašnjavam i to što ja dolazim iz jednog takvog. Nije važno ni ko si, ni odakle dolaziš. Važno je to da li si i koliko spreman da se nečemu posvetiš. Koliko daš, toliko i dobiješ.

Privatna rhiva

Privatna arhiva

4. Pričaš o uslovima. Pretpostavljam da većina ljudi koji će ovo čitati nije videla hale po Srbiji…Šta bi istakla da najviše nedostaje?

Oni koji su imali prilike da to vide, znaju o čemu pričam. Za one koji ne znaju to su uglavnom jako hladne – leti vrele sale, sa veoma lošim podlogama i krovovima koji prokišnjavaju.
Naravno, tu je još puno problema koji nisu toliko uočljivi na prvi pogled.
5. Pored košarke ti i studiraš. U čemu vidiš sebe kroz neku godinu: kao igračicu na najvišem nivou ili kao zaposlenu u svojoj struci?
Da, pored košarke još i studiram, ali ne razmišljam ni o čemu što nije vezano za košarku. Biće me na terenu dokle god moje telo ne bude reklo drugačije.
6. Koje košarkaške kvalitete bi mogla na sebi da izdvojiš, a šta smatraš da bi trebalo unaprediti?
Sigurna sam da bih svaki element mogla da podignem na mnogo viši nivo, kao i one koje trenutno najbolje koristim, a to su solidan pregled igre, jako precizan šut unutar i van linije 6.75.
Privatna arhiva

Privatna arhiva

7. Za kraj, jedno očekivano pitanje. Gde da očekujemo Jelenu za 5 sezona?
Hmm… jako teško pitanje, na koje ne mogu dati baš precizan odgovor. U prvoj ligi sigurno, mada se iskreno nadam da ce to biti u nekoj ekipi van granica Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.