Luka Bassin: Akcenat bih stavio na kvalitete u napadu…

Luka Bassin se u razgovoru za portal Double – Double dotakao mnogih gorućih tema o košarci…

Luka Bassin je asistent u B reprezentaciji Slovenije, kao i u Olimpiji iz Ljubljane. Trenutno je pomoćnik treneru Gašperu Potočniku, a u istoj ulozi bio je i kod trenera Pipana i Bećirovića.

kosarka.si

kosarka.si

1. Luka, ti kao neko ko je ceo život u košarci možeš precizno reći u kom pravcu ide igra pod obručima u Evropi. Gde vidiš perspektivu za klubove sa Balkana i generalno one koji nemaju tone novca?

Ako pričamo o taktici i načinu igranja, glavna stvar košarke u Evropi je, da se stalno približava košarci u NBA i prati njen razvoj.Napad se polako prilagođava agresivnoj odbrani, a najbolji način je što više dodavanja i što manje driblinga. Mogu reči, da se košarka vrača svojim korijenima, ali na puno brži način. San Antonio Spurs pre par godina, a još više Golden State Warriors danas, su tipične moderne ekipe, koje podsečaju na igru Boston Celticsa ili LA Lakersa iz 80’ih, a evropska košarka i top klubovi u Evropi, pokušavaju da se približe tom stilu.
Ako pričamo o košarcina prostoru ex-Jugoslavije sa marketinškog vidika, tu postoji veliki problem. Ekonomska kriza mnogo utječe na klubove – budžeti su mali u sporedbi sa ostalim klubovima u Evropi, a buyouti za igrače više nisu toliko visoki, koliko su nekad bili. Samo tržište nije zanimljivo Evroligi, pa če oni radije uzeti timove iz Londona, Amsterdama ili Beča, nego timove iz ex-Jugoslavije. Lično smatram, da če Evroliga bez klubova sa Balkana biti mnogo siromašnija iz košarkaškog vidika, i prosto ne shvačam, da u Evroligi nema mjesta timovima, koji su rasprodali dvoranu od 20.000 i više ljudi. Perspektiva nije baš blistava, a klubovima preostaje jedino focus na ABA ligu, koja je vrlo kvalitetna, i želja, da dobrim radom prisile Evroligu, da u takmičenje uključi i klubove sa tog prostora.

2. Od nekih nezvaničnih izvora sam čuo da si glavni skaut za američko tržište u Olimpiji. Da li je to istina ili trač? (smeh)

Trač. Kao asistent trenera, jedna od mojih zadača je i pračenje igrača po Evropi i ostalim delovima sveta. Ja sam samo jedan iz tima, koji je zadužen za skauting i jedan od onih koji daju svoje mišljenje o igračima interesantnim za Olimpiju. Na kraju su glavni trener i GM ti, koji odlučuju. E sad…koliko oni vjeruju mojim skauting reportima i koliko ih cijene, to bi trebalo njih pitati (smeh) Jedna od prednosti koju ja imam je, da sam više od 3 godine radio za Synergy i svaki dan pogledao (i izlogirao) 3-4 utakmica, pa poznajem praktično svakog igrača u Evropi, a i u NCAA i ostalim ligama širom sveta, pa sam več ranije mnogo puta, nezvanično, surađivao sa trenerima u Olimpiji.

3. Bio si i prvi trener i asistent na svim nivoima. U kojoj ulozi se bolje osećaš i koliko se te dve uloge suštinski razlikuju?

Moram, da kažem, da sam čovek koji se prilagođava situaciji, pa sam se uvek dobro osečao – i kao glavni trener i kao pomočnik. Mislim, da je najbitnije, da glavni trener vjeruje asistentu, a da asistent napravi sve, da bi glavnom treneru olakšao posao. Dobra saradnja, međusobni respekt i lojalnost su stvari, koje čine dobar i uspješan stručni tim. Glavne razlike po mom mišljenju su, da asistent više fizički radi i provodi vrijeme u dvorani ili uz kompjuter, a glavni trener ima puno veču odgovornost i pritisak, pa zbog toga manje spava (smeh)

4. Radio si kao trener sa mnogim velikim zvezdama slovenačke košarke. Sa kojim od igrača voliš da si u sali, na parketu, a sa kojim da popiješ kafu i ćaskaš?

Vrlo jednostavno: u sali volim biti sa aktivnim igračima, a na kafi sa bivšim…bivših nema baš puno (ali če jih biti više svaku godinu hahaha ), pa kafu više pijem sa bivšim saigračima i kolegama trenerima.

sdn.si

sdn.si

5. Red Auerbah, legenda NBA u svim sferama, je uvek govorio da trener nije trener ako se stalno ne usavršava. Šta si ti ubacio u svoj repertoar u poslednje 2 sezone?

Definitivno se slažem sa legendarnim trenerom i tako koristim svaku šansu, da pročitam ili pogledam neku stručnu knjigu ili barem članak (kojih ima puno na websiteu), te pogledam trenersku kliniku u živo ili na videu. Ipak, najviše naučiš iz prakse, pa tako pored naših (I utakmica naših suparnika) pogledam i mnogo drugih utakmicana svim nivojima. Tu su i razgovori sa kolegama trenerima širom Evrope i sveta, a imao sam sreču, da sam u zadnje 2 i pol godine radio sa uspješnim trenerima kao Aleš Pipan, Memi Bečirović i ove godine Gašper Potočnik. Ako odgovorim na pitanje: najbitinije stvari, koje sam ubacio u svoj repertoar su jednostavne stvari i vežbe, kojima forsiramo jednostavnu igru sa mnogo dodavanja i malo driblinga. Uz to još i filozofija, da bez discipline i puno rada nema uspjeha i dobrog rezultata na dugi rok.

6. Ukoliko bi mogao da biraš sve igrače po svom ukusu, da li bi akcenat stavio na kvalitete u napadu ili odbrani? Koji segment igre preteže u tvom coaching-u?

Mislim, da više nema dobrih igrača, koji bi bili samo dobri napadači ili samo dobri odbrambeni igrači. Ipak, neki su bolji napadači, neki bolji u odbrani, ali najbitniji faktor danas, kada se bira igrače je njihov karakter, želja za pobedom, volja za radom i visoki prag bola. Traže se atlete sa takvim karakteristikima. Moje lično mišljenje je, da na kraju treba dati koš više od protivnika i da pobjeđuje tim, koji pogodi neke ključne šuteve. Do šuta, kakvog takvog češ doči, ne vezano na nivo odbrane – znači treba pogoditi; I zbog toga bih akcenat stavio na kvalitete u napadu. Kad govorimo o igri i treningu tima, mislim, da treba pojednako vremena provoditi u treningu odbrane i napada, odnosno raditi što više vježbi gde če fokus biti i na jednoj i na drugoj stvari, te se što više takmičiti i stavljati igrače u poziciju gde moraju da se bore za pobedu.

siol.net

siol.net

7. Zašto Olimpiji ne ide dobro ni ove sezone. Počeli ste visoko, pa pobeda nad Zvezdom u Beogradu, pa propast…Gde leži odgovor?

Teško pitanje. Imamo dosta mlad i neiskusan tim. Znali smo, da če biti uspona i padova tokom sezone. Puno smo radili tokom ljeta i ,rekao bih, dosta pogodili sa stranim pojačanjima. Ja tvrdim, da u kompletnom sastavu i 100% zalaganjem svih, možemo parirati i dobiti svakog suparnika u EuroCupu i ABA, ali u posljednje vreme stvarno nas muče povrede i ne znam kada smo zadnji put odigrali utakmicu ili imali trening u punom sastavu. A svaki igrači koji nam fali je veliki deficit i hendikep, jer jednostavno nemamo taj fond kvalitetnih igrača, da bi mogli dobivati utakmice bez 2-3 ključna igrača. A da sam pošten – ni sreča nas nije baš mazila (smeh)

8. Gde ti smatraš da je ključ za odgovor na pitanje zbog čega ex jugoslovenski prostor ne proizvodi više asove najvišeg svetskog formata?

Uf, to je tema za duži razgovor. Kao prvo, mislim da stanje nije toliko loše koliko na prvi pogled izgleda – kako god okrenemo, puno evropskih klubova u rosterima ima igrače sa ex-Ju prostora i ti igrači igraju ključne uloge, a NBA draft ne prođe bez imena sa ovog prostora. NBA skauti su stalno prisutni na utakmicama ABA lige, što znači, da tu ima puno materijala. Ipak se slažem, da u tom trenutku fale igrači poput Dražena Petrovića, Vlade Divca, Peđe Stojakovića…Ključ za odgovor na to pitanje, po mom mišljenju leži u sledečim stvarima: mladih klinaca koji se bave košarkom je sve manje (zbog treniranja drugih sportova i provođenje vremena na kompjuterima), a od onih koji su u procesu treninga, malo je takvih koji če svoj život podrediti sportu i cele dane provoditi u dvorani. Druga stvar je ta, da se nekad na ovim prostorima treniralo više i bolje od ostalih, ali danas isto rade i ostali, pa ne začuduje, da nas u mlađim kategorijama (pa i u seniorima) ugrožavaju zemlje poput Švedske, Finske ili Holandije (svaka im čast!). Uz to,danas se prati i košarka u Africi, Aziji i drugdje, pa je kvantiteta igrača odnosno konkurencija puno veča. Treča, a možda i najbitnija stvar je ta, da mnogi talentovani mladi klinci odlaze u inostranstvo sa 13-14 godina, i tamo se izgube, jer je teško živjeti bez podrške familije. Svaka čast izuzecima, ali za ove mlade klince bi bilo puno bolje i imali bi više šansi, da uspiju, ako bi ostali tu i probili se kroz ABA ligu, gde sve više i više mladih igrača dobiva šansu.

9. Kakvi su planovi Luke Bassina za nastavak karijere? Stožice i Slovenija ili inostranstvo?

Olimpija, Stožice (ranije Tivoli) i Slovenija su moj dom, i uvek je najlepše raditi kuči. Imam još neispunjenih cilja i želja po pitanju Olimpije, i prostora za napredak. Idem korak po korak. Kao svaki ambiciozan trener i moja želja je, da radim u inostranstvu. Moram da kažem, da puno surađujem sa trenerima i skautima iz inostranstva, pa je i to jedna od prednosti i šansa za nastavak rada u inostranstvu. Uz to, imam odličnu saradnju sa Borisem Gorencom i Verom Vakuleko (iz agencije ProStep Sports Agency), koji su mi omogučili usavršavanje i pračenje treninga Reala u vreme Ettore Messine, prisustvo u Malagi na treninzima Unicaje, te na treninzima italijanske reprezentacije pod vodstvom Simone Pianigianija. Oni imaju veliki respekt ljudi i klubova u Evropi, pa če mi sigurno pomoči kad za to dođe vreme. Znači – trenutni planovi i želje su u Union Olimpiji, a u budučnosti svakako se želim oprobati i u inostranstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.