Jan Močnik: Volim da asistiram

Ozbiljno – neozbiljni intervju sa odličnim slovenačkim plejmejkerom Janom Močnikom (1987). Razgovor o košarkaškim i nekošarkaškim temama na drugačiji način.

Jan Močnik (PG, 178cm) trenutno veoma uspešno nastupa za ekipu Helios Sunsa, a u prošloj sezoni je bio najbolji asistent slovenačkog prvenstva.

sportelement.si

sportelement.si

1. Prošle godine si bio najbolji asistent Telemach lige, a i inače si redovno u prva tri asistenta. Kako to Jan radi iz utakmice u utakmicu? Kako pronalaziš saigrače?

Vise sam timski nego individualan tip igraca, volim kad dam neku dobru asistenciju a takođe volim i pogodit kos igram na takvoj poziciji sto je skoro najvaznija na terenu, moram vodit racune o svemu i da budem desna ruka treneru. Tako se treba i ponasati…najvise volim pick and roll igru. Treba i imat pored sebe dobre suigrace, jedino tako moze da bude na kraju dobar rezultat…

Mozda i to da moras da budes agresivan u obrani i da si uvjek spreman i da napadas koš, da napravis neki višak…
2. Da li si postao tako dobar asistent jer ti treneri u mlađim kategorijama nisu dali da šutiraš puno zbog visine? (smeh)
Hahahaha kad sam bio mali i jos sam mali vise sam šutirao nego asistirao. Mislim da je doslo godinama rada sa dobrim trenerima i učenja iz utakmicu u utakmicu…
Volim da šutiram trojke i delim asistencije…
kme.si

kme.si

3. Da ne zbunimo čitaoce, ti si plejmejker koji je u vrhu i po postignutim poenima. Upravo to što si i sam sada kazao – trojka. Zašto šutiraš kad si dobro pokriven? (dešava ti se prečesto) smeh
Volim da igram sa loptom, a i bitno je da znaš igrat i bez lopte. Kakve sam visine nije ni čudo da sutiram sve preko ruke (smeh).
4. Inače, ukoliko se realno pogledaju tvoje utakmice šutiraš skoro nepogrešivo kada odbrana napravi propust i kada dobiješ barem malo prostora? Da li je to do treninga, psihologije ili nečeg trećeg?
Sigurno treba radit na sebi, tako fizički tako i psihički, mislim da je glava čudo. Onda je tu samopouzdanje (skoro najbitnije) i na kraju da suigraci i trener veruje u mene, a i ja u njih.
5. U Olimpiju si došao rano, i često se vraćao. Zašto nikada nije u potpunosti uspela ta priča?
Na ovo putanje ne znam ni sam dobro odgovorit…Ali probaću.
Već kao klinac volio sam Olimpiju i uvjek za nju i navijao. Mislim da sam uvjek dao sve od sebe na terenu i van terena. Puno sam se naucio kao osoba i uvjek ću im biti zahvalan. Ali mislim da je ostao neki “gorak ukus”. Kao priča sto nije bila završena kako smo željeli….
Bilo gde igram volim da ostanem u dobrim odnosima tako sam i sa Olimpijom ostao i to mi puno znači.
Što je bilo bilo je, treba gledat dalje i nikad nazad…
6. Kakvi su ti planovi sa Heliosom u ovoj sezoni? Želite li u ABA ligu?
Sigurno smo sastavili ambicioznu ekipu sa vrlo dobrim igracima. Trebamo jos da se uigramo i to što prije zato sto sezona skoro pocinje. Treba da postanemo tim u pravom smislu te rječi. Igraćemo 4 lige i biće jako naporno tako da treba ići u sezonu pametno i 100% skoncetrirano. Biće padova i biće pobeda ali treba da ostanemo pozitivni i kraju da napravimo ciljeve koje smo sebi. Vjerujem u klub u ekipo, u suigrače…
Treba i da se poklopi par stvar…Tako je u košarci uvek.
kzs.si

kzs.si

7. Na utakmicama koje sam gledao deluješ jako eksplozivno i brzo. Da li je to zaista tako i na terenu?
To moraš pitati suprotnike mislim da i u privatnom životu hoću da napravim sve brzo ali ponekad je bolje da razmisliš i da napraviš stvar sa glavom
Nije sve u brzini (smeh)…
A šta misliš , kako se oseća neki visoki protivnik, centar, kad mu projuriš ispod ruke i položiš loptu na tablu? I tako 4-5 puta na utakmici? 
Tako se ja osjećam cjelo karijeru, samo u suprotnom smeru. (smeh).
8. Za koje greške te treneri najčešće vraćaju na klupu, a za koji potez dobijaš stalno pohvale?
 
Sigurno ih nerviraju izgubljene lopte, i mene nerviraju puno… Možda i ponekad kad ne znam kontrolirati ritam igre…
Ja mislim da pohvale dođu kad dobro kontroliram igru i ritam, zovem prave akcije i da cela ekipa zadovoljna igrom. Svako dobije svoje
9. Šta Jan radi van košarke? Koji su ti hobiji?
Družim se sa djevojkom i sa prijateljima, volim da čitam dobre knjige i pogledam koji film. Volim sve sportove a najvise tenis (između ljeta kad smo slobodni). Volim dobru hranu. Pogledam koju utakmicu. Znaci probam da iskoristim vrjeme van terena.
10. Double-Double pitalica:
 
Omiljena knjiga?
Knjiga John Wooden priprava tekme za življenje Moć mentorstva
Da li je bio neki igrač kojeg si kopirao?
Sigurno sam gledao i kopirao ali uvjek sam probao onda ono stvar napravit po svoje i kako meni odgovara

Leave a Reply

Your email address will not be published.